Frédéric Bastet overleden

LEIDEN - In zijn woonplaats Oegstgeest is in de nacht van zondag op maandag Frédéric Bastet (81) overleden. De voormalige hoogleraar klassieke archeologie aan de Universiteit Leiden werd vooral bekend als biograaf van Louis Couperus.

Bastet werd in 1926 in Haarlem geboren en zat op dezelfde basisschool als Harry Mulisch. Na zijn studies klassieke talen en archeologie bouwde hij aan de Leidse universiteit een wetenschappelijke carrière op. Hij werd directeur van het Archeologisch Instituut.

De tweede helft van zijn werkzame leven sleet hij ook op het Rapenburg, dit maal als conservator van het Rijksmuseum van Oudheden. Hij deed veldwerk in Italië en Griekenland en publiceerde ook over zijn bevindingen. Zijn talenten lagen volgens hemzelf op het gebied van de archeologie, de letteren en de muziek. Alleen bleef muziek ('mijn grootste passie') in de sfeer van liefhebberij steken. Naam maakte hij in de archeologie en hij werd op relatief jonge leeftijd hoogleraar in Leiden. In zijn vrije tijd schreef Bastet boeken die soms met zijn vakgebied te maken hadden, maar lang niet altijd.

Een groter publiek bereikte hij voor het eerst met de reeks Wandelen door de antieke wereld. Tot zijn eigen verbazing werd die serie zeer succesvol. Ruim een jaar geleden verscheen zijn laatste boek: de dichtbundel Kwadraat en cirkel.

Zijn naam als schrijver vestigde Bastet definitief toen in 1987 zijn biografie van Louis Couperus verscheen. Als puber had hij het werk van Couperus gedurende de Tweede Wereldoorlog leren kennen en waarderen toen hij in zijn ouderlijk huis in Haarlem ondergedoken zat. Met zijn biografie bracht Bastet een herwaardering teweeg voor de Haagse schrijver, die na de oorlog in de vergetelheid dreigde te raken.

Bastet ontving in 2005 de P.C. Hooftprijs voor zijn essayistische werk. Dat kwam voor hem als een volslagen verrassing. ''Ik leef heel erg buiten de literaire wereld en had ook geen signalen opgevangen,'' was zijn eerste reactie. (HET PAROOL)

null Beeld
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden