PlusKlapstoel

Fred Gehring: 'Imperfectie werkt bevrijdend'

Fred Gehring (1954) is ex-ceo van Tommy Hilfiger. Hij is medeoprichter van The Analogues, een band die The Beatles live spelen met originele instrumenten. Donderdag staan ze in de Ziggo Dome.

Hans van der Beek
'Het ultieme doel is het compliment te krijgen van Paul McCartney' Beeld Harmen de Jong
'Het ultieme doel is het compliment te krijgen van Paul McCartney'Beeld Harmen de Jong

Zuid

"Mijn vader was bedrijfsleider van een lijstenmaker en mijn moeder was thuis. Tegenwoordig zou je dat middenklasse noemen. Vanaf mijn vijfde tot ik het huis uit ging, heb ik op de Stadionweg gewoond."

"En nu woon ik daar weer, om de hoek. Tijdelijk, omdat we ons huis, ook in Zuid, aan het verbouwen zijn. De muur van de slaapkamer waar ik nu slaap, is de andere kant van de muur van de slaapkamer waarin ik ben opgegroeid. Crazy."

Drummer

"Zeker, ik zat in de schoolband van het Amsterdams Lyceum en later in de band van Nijenrode en nog wat bandjes, maar geen waarvan de gemiddelde Paroollezer gaat zeggen: o ja, die!"

"Het moment dat ik op het vliegtuig naar Honduras stapte, op 5 juni 1978, dat was het einde van mijn drumcarrière. Ik werd expat voor Ceteco, destijds een vrij grote handelsmaatschappij. Later ook in Hongkong en uiteindelijk ben ik in New York terechtgekomen. En je gaat niet in je eentje zitten drummen in een appartement in Hong Kong."

"In die tijd heb ik mezelf wel piano leren spelen. Helaas niet goed genoeg dat ze op feestjes zeggen: speel eens even, en dan met iedereen rondom de piano, maar wel goed genoeg om liedjes te kunnen schrijven."

"Midden jaren tachtig heeft me dat nachtenlang van de straat gehouden. Maar het werk werd wat veel en op een gegeven moment bloedde het dood. Maar ik had dus wel een schoenendoos met dertig, veertig cassettebandjes vol liedjes."

Fred+

"Ja, twintig jaar later, in 2003, hebben we nummers uit die schoenendoos en een paar nieuwe nummers opgenomen en dat is uitgebracht door Universal. Dat was een big deal voor mij."

"Een cd en een optreden in de Melkweg en daar een dvd van. Ik ben daar zes maanden keihard mee bezig geweest, met twee singlereleases. Maar een hitsingle lukte niet. Daardoor heb ik wel die wish uit mijn systeem kunnen krijgen en daarna ben ik nog tien jaar vol op mijn werk gegaan, ook weer muziekloos."

"Zes maanden, ja. Ik was ceo, klopt, maar ik had in 2001 een contract waarbij ik de helft van mijn tijd vrij kon maken voor muziek. Dat was vrij bijzonder eigenlijk."

Tommy Hilfiger

"Een once in a lifetime-mogelijkheid. In Amerika was het een successtory en ik liep tegen de mogelijkheid op Tommy Hilfiger in 1996 in Europa te introduceren. Dat werd een twintig jaar lange droom. In Amerika raakt het merk na 1999 echt in the gutter, maar hier in Europa waren we in staat succesvol door te bouwen."

"In 2005 hebben we het Amerikaanse bedrijf overgenomen en werd ik wereldwijd ceo. Dus van nul, met een paar mensen, de introductie in Nederland, tot wereldwijd zeggenschap en uiteindelijk heb ik bedrijf verkocht. Dat is niet meer herhaalbaar."

Central Park

"Daar heb ik een appartement. New York is de beste stad van de wereld - na Amsterdam dan. Amsterdam is geweldig. Internationaal. Creatief. Gezellig. En ontzettend leefbaar. New York is intens. Haat - liefde. Altijd gierende sirenes. Maar het inspireert als niets anders. En midden in de stad is er die geweldige oase van rust: Central Park. Waar het nooit de relatieve chaos van het Vondelpark wordt."

Midlifecrisis

"Nou ja, het is inderdaad wel een ding. Je gaat terugkijken: wat heb ik gedaan? Maar je gaat ook denken: wat heb ik niet gedaan? De muziek is altijd blijven knagen. En ik heb een meer dan gemiddelde fascinatie voor The Beatles. Van augustus 1966 tot augustus 1969, drie jaar, hebben ze vijf albums opgenomen. Ongelofelijk, hun productiviteit was gewoon bizar."

"Maar ze hebben het nooit live gespeeld. Niemand heeft die albums ooit live gehoord. Dus het plan kwam om die albums live te spelen, maar wel met gebruik van alle authentieke instrumenten."

"Met Bart van Poppel, professioneel muzikant en producer en ook een Beatlesfanaat, hadden we het er alleen weleens op feestjes over - tot drie jaar geleden. Ik had het bedrijf verkocht en was me voor aan het bereiden op mijn nieuwe leven, zal ik maar zeggen. Ik dacht, nu doen we het écht."

eBay

"Ja, zonder dollen. Met dit idee tien jaar geleden was je jaren langer bezig geweest. Dat is het voordeel van internet. Dus we hebben daadwerkelijk uit Duitsland, India, Amerika, Engeland instrumenten verzameld. We zijn nu grotendeels compleet."

"Kijk, je kunt voor strijkers wel een synthesizer gebruiken, het kan allemaal voor een fractie van de kosten en er is niemand die dan zijn geld terug komt vragen. Maar voor ons is het totaal niet bevredigend dan. En juist door die authenticiteit raken we een emotionele snaar die echt ontroering creëert."

Missie

"Nu wordt het filosofisch. Ik denk dat met de digitalisering van de maatschappij zich ook een tegenhanger ontwikkelt en dat is de hang naar authenticiteit. De perfecte imperfectie. The Beatles speelden niet op de klik, metronoom, ze speelden op hun gevoel. Dus die nummers zweven. Soms gaan ze iets sneller en dan weer iets langzamer."

"Ja, dat is Penny Lane. Kom hier! Ga zitten! Laat die meneer maar met rust. Kleine onderbreking. Hij zit nog in het opvoedingsproces. Eén jaar is hij. Zit. Zit!"

"Die imperfectie, het gevoel dat iets niet recht is, geeft een bevrijdend gevoel als je doodziek word van altijd alles maar honderd procent recht te horen. Ik zei al, dit wordt filosofisch en er zullen mensen denken: flauwekul, maar volgens mij is het echt zo. Hé Penny! No more! Hé!"

Penny Lane

"Een hond moet een naam hebben. Eerst was het Ringo, maar het werd een teefje dus dat kon niet. Lady Madonna is ook een mond vol. Als ik haar roep in het park, kan ik tenminste - ken je het nummer? - zingen: Penny La-ha-hane! Ik was laatst in het Beatrixpark en toen hoorde ik ook iemand zijn hond roepen: Ringo! Dus hij bestond al."

Magical Mystery Tour

"Het eerste album dat we hebben gedaan, en dat is een ambitieus album. I'm The Walrus bijvoorbeeld is een onwaarschijnlijk moeilijk nummer, All You Need Is Love ook. De partituren voor de orkestpartijen liggen nergens vast. Die moet je zelf zien te hercreëren."

"We zijn er maanden mee bezig geweest. We speelden voor 350 mensen, van wie de helft familie en vrienden natuurlijk. Maar ook een grote theaterbooker en hij was lyrisch, hij zei: 'Ik zet jullie in de grootste theaters én Carré.' Hij kwam nog door ook, met een programma van vijftig shows, een jaar geleden."

"In het begin zaten er maar driehonderd man of zo, en dat was best zorgwekkend. De productie moet zichzelf wel bekostigen, anders is het niet credible, vind ik. Maar na De Wereld Draait Door was alles in één klap uitverkocht, inclusief Carré, inclusief twee keer het Concertgebouw."

Ziggo Dome

"Normaal is het een belachelijk idee. Twaalfduizend stoelen, dat is nog wel effetjes een ding. Maar het zit dus bijna vol, het is ongelofelijk. We beginnen met Magical Mystery Tour en daarna Sgt Pepper en daarna nog vijftien nummers van alles wat, met gasten."

02 Arena

"Klopt, in september spelen we in Londen, en drie dagen later in Liverpool, dat is ook een ding. En dan gaan we ook naar Duitsland, met tien shows. Er komen ook vijf live-cd's uit, dit jaar Sgt Pepper en Magical Mystery Tour en daarna ieder jaar een volgend album: The White Album, Abbey Road en Let It Be."

"En tussendoor gaan we een album uitbrengen met eigen muziek. Dan nog Japan, ja. Er is een grote impresario uit Japan in de Ziggo... En de eregast is Geoff Emerick. Hij was de engineer van The Beatles, de technische rechterhand van George Martin."

Sir Paul

"Nou ja, je weet nooit of hij meekomt. Ik moet eerlijk zeggen: het ultieme doel is om van hem het compliment te krijgen. Hij moet het op de juiste manier te horen krijgen. Dat gebeurt alleen als de juiste persoon hem gaat vertellen: 'Paul, ik weet, je bent ziek van al die Beatlesbandjes, maar deze moet je horen.' Dan hebben we een kans."

"Hij was een keer op een charitydinner van de Clintons, maar ik durfde hem niet aan te spreken. Wat moet je in godsnaam zeggen? 'We play The Beatles.' Een totaal hopeloze missie. Mijn vrouw is hem gaan vragen of hij van The Analogues had gehoord en: nee."

"Maar we zijn nu een tijd verder en Geoff Emerick kent het, zijn biograaf kent het, de ceo van Apple heeft permissie gegeven, dus het kan niet anders dat het bij hem terechtkomt. Ik denk dat het een kwestie van tijd is."

Ajax

"Hier, kijk deze foto. Dit is Ajax in 1996, winnaar van de Super Cup tegen Zaragoza. En wie staat hier? Dat is mijn neef, Robert Gehring. Het laatste half uur viel hij in, hij was rechtshalf."

"Ik was graag naar de finale gegaan, maar met de voorbereidingen voor Ziggo leek me dat onverantwoordelijk. Mazzel achteraf: bij verlies is zo'n hele terugreis een helletocht. Ik was verbaasd, ze kwamen geen moment in de wedstrijd. Toch een soort van verlamming door de spanning, vrees ik. Moet er even niet aan denken, qua Ziggo..."

Phil Tilli

"Hartstikke goede gitarist. Moke. Ik ken Phil zelf niet, maar de leadzanger van Moke, Felix Maginn, wel. Hij is echt een friend of The Analogues, bij de eerste shows deed hij een gastoptreden."

Donderdag 1 juni, 20.00 uur: Ziggo Dome en 22.55 uur: NPO2, Het uur van de wolf
Vrijdag 2 juni: 22.55 uur, NPO2, The Analogues Sgt Pepper live.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden