Frank Noorland verlaat theater Bellevue (met een gerust hart)

Na vijftien jaar vertrekt programmeur Frank Noorland (47) van Bellevue naar theater Walhalla in Rotterdam. ‘Als de theaters straks weer open mogen, staat er meteen iets klaar.’

Frank Noorland. Beeld Maartje Strijbis
Frank Noorland.Beeld Maartje Strijbis

Van Amsterdam naar Rotterdam is in de voetbalwereld een zeer geruchtmakende stap. Geldt dat ook voor het theater?

“Ik merk dat dat wel wordt gedacht, ja! Maar in het theater is het niet zo gek om door het hele land te werken. Theater Walhalla staat op Katendrecht, een oude Rotterdamse volkswijk, mijn ouders zijn er niet ver vandaan geboren. Wellicht kijken ze daar wat anders aan tegen Amsterdammers, maar daarvan heb ik nog weinig gemerkt.”

Waarom vertrekt u bij theater Bellevue?

“Na ruim vijftien jaar voelde het als afgerond. Uiteraard, in een theater is er altijd nieuwe energie, verse ideeën. Maar na de uitslag van de laatste subsidiebeoordelingsronde, die voor ons heel goed verliep, dacht ik: het huis verkeert in goede conditie. Ik kan ook met een gerust hart vertrekken.”

“En daarbij kwam dat ik in gesprek was geraakt met Walhalla, net als Bellevue een plek met ruimte voor experiment, voor jonge makers en met het publiek dicht op de vloer. Daarbij kan ik er helpen met het ontwikkelen van plannen voor een derde, grotere zaal die we graag willen gaan openen op een nieuwe locatie op Katendrecht. Dan ontstaat er hopelijk een Parade-achtige setting met verschillende podia op loopafstand.”

Terugkijkend op de afgelopen vijftien jaar: waarop bent u het meest trots?

“Op onze eigen productiefunctie, die er mede voor zorgde dat er jaarlijks 675 voorstellingen geprogrammeerd konden worden. We konden schrijvers drie keer per jaar carte blanche geven voor een nieuw stuk in ons programma van lunchtheater. Zo hebben we de toneelschrijfkunst een stukje verder gebracht.”

“Op dat lunchtheater kijk ik ook met tevredenheid terug. Er was daarvoor een vast publiek dat soms best even moest wennen aan sommige thema’s, maar uiteindelijk kon er veel. En dat blijft zo als straks de pandemie voorbij is. Dat is het voordeel van zelf maken: je hebt meteen iets klaar als de theaters straks weer open mogen.”

Wat wordt uw eerste wapenfeit bij Walhalla?

“Voorlopig zul je mijn programmering nog vooral in Bellevue zien. Mede doordat er door corona veel voorstellingen zijn doorgeschoven, is bijna het hele seizoen dat straks in augustus begint nog van mijn hand. In Walhalla – ik vrees dat we de laatste maanden van het huidige seizoen ook moeten afschrijven – staan er ook al veel voorstellingen die eerder werden afgelast.”

“Maar het leuke is dat hier ook veel eigen makers aan de slag kunnen. Ik heb de afgelopen weken al twee, online, premières meegemaakt. Zelf ben ik afgelopen week begonnen met opzetten van een kerstvoorstelling, die Madame Scrooge gaat heten. Een queer versie van het bekende kerstverhaal, met Francis van Broekhuizen in de hoofdrol.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden