PlusKlapstoel

Frank Helmink: 'Ik hoef geen shirt met een doodshoofd'

Frank Helmink (1971) is directeur van Buma Cultuur, dat zich inzet voor muziek uit Nederland. Woensdag begint in Groningen het festival Eurosonic Noorderslag, waarvan hij medeorganisator is.

Marjolijn de Cocq
Helmink: 'Bij TMF waren we een semivriendenclub, terwijl ik toch de programmadirecteur was die af en toe nare dingen moest uithalen' Beeld Harmen de Jong
Helmink: 'Bij TMF waren we een semivriendenclub, terwijl ik toch de programmadirecteur was die af en toe nare dingen moest uithalen'Beeld Harmen de Jong

Winterswijk

"In het Wilhelmina Ziekenhuis geboren, verder heb ik er niets mee. Met Aalten in de Achterhoek, waar mijn ouders toen woonden, wel. Daar woont de helft van mijn familie. Toen ik nog opa's en oma's had, moesten mijn broertje en ik daar onder dwang naartoe."

"Ik ben opgegroeid in De Steeg bij Arnhem, een minidorpje bij de Posbank. Ik had een Akzo-vader. Bijna honderd procent van de vaders in de Ursula van Raesfeltlaan in De Steeg werkte bij Akzo."

Losgeslagen

"Ik? Nou, valt wel mee. Ik kom uit een enorm christelijk gezin. Niet Knielen op een bed violen, zo erg ook weer niet. Al lees ik dat boek maar niet, uit voorzorg."

"Mijn ouders en ik gaan nu perfect met elkaar om en ik heb geen zin oude frustraties open te trekken. Maar ik heb een paar jaar gehad, zo tussen mijn vijftiende en achttiende, dat er wel gevochten moest worden. Ik wilde niet meer naar de kerk. Daarbij hielp een klein beetje blowen, drinken en heavy metal wel."

Graafschapbode

"Journalist zou ik worden. Ik liep stage bij De Graafschapbode, een klein fanatiek mannetje tussen de oude rotten, je praat over 23 jaar geleden. We zaten op Markt 4 in Doetinchem, als er buiten werd gedemonstreerd, ging er tot mijn verbijstering niemand naar buiten. Je had ook De Gelderlander, dat werd een concurrentiestrijdje. Was er een vondeling, dan wilde ik de eerste zijn die bij het huis aanbelde van de ­mensen die het kind hadden gevonden. Na mijn stage kon ik een halfjaarcontract krijgen. Maar toen bedacht ik: dat wordt 'm niet."

Heavy metal

"Niemand die mij ziet, denkt aan metal. Ik heb altijd geweigerd de koppeling te maken met de bijbehorende levensstijl. Ik vind de muziek goed, maar ik hoef geen shirt met een doodshoofd aan. De jongens met wie we in De Steeg rondhingen, waren metals."

"Ik was twaalf, dertien en de trashmetal kwam op. Tot grote ergernis van mijn moeder, die de hele tijd die grafherrie moest aanhoren. Maar metal heeft zich niet doorontwikkeld in positieve zin. Er is wel wat, maar veel te weinig. En als het er is, komt het niet hiernaartoe. Ik heb niks met die oude meuk. Het is een vergrijsde scene, waarin je op festivals mensen ziet rondlopen in de spijkerjasjes met badges die ze al sinds mensenheugenis aan hebben."

Bumabaasje

"GeenStijl, toch? Ja, zo noemden ze me. Je moet in deze functie geen ego hebben zo groot als Amsterdam. We hebben echt verschrikkelijke tijden achter de rug bij Buma, een jaar lang het ene schandaal na het andere en als er geen schandaal was, dan werd er wel iets zo opgeblazen dat het toch weer een schandaal werd."

"Alles werd gedaan om Buma te bashen. Het ergst was natuurlijk de kritiek van de leden. We zijn een vereniging en als je dan op je donder krijgt hoe je met hun geld omgaat... We hebben toen het roer omgegooid en de luiken opengezet. Voorheen zouden we drie dagen achter de heg zijn gedoken om er daarna stiekem bovenuit te ­gluren of iedereen alweer weg was. Maar we hebben het doorgezet en er is echt een andere wind gaan waaien. Al duurt het jaren voor je imago weer op een goed niveau zit."

Oor

"Ik zie me nog zitten achter zo'n XT 286-computer bij mijn ouders in het werkkamertje. Ik was naar een metalconcert in Brunssum geweest, The Gathering, Gorefest en Castle. Daar had ik een stukje over geschreven, uitgeprint en in een envelop naar Oor gestuurd."

"Een paar maanden later belde Hans van den Heuvel dat ik kon beginnen als recensent. Ik was zeventien, net in Tilburg gaan wonen. Het was een leuke hobby en ik heb het lang gedaan."

Kakker

"Dat ben ik niet. Nee, gewoon niet. Ik ben een boer, als je dan toch een stempel moet zetten. Zie Achterhoek. Maar Karine, mijn ex, was zeker een kakker. Daar maakten we grappen over met sinterklaas: het boertje en het kakkertje."

TMF

"Ik had Lex Harding een brief geschreven: 'Leuk hoor, TMF op de kabel, maar dan moet je wel een beetje fatsoenlijke muziek draaien.' Dus toen zat ik ineens bij Lex Harding. Wanneer of ik kon beginnen. Als je echt leuk werk wilt hebben, is het wel het opstarten van zo'n ­televisiestation. Ook omdat het mijn eerste echte verantwoordelijke baan was."

"Ik nam 's ochtends de eerste trein uit Tilburg naar Bussum en de laatste trein terug, zes dagen in de week. Alleen maar jonge mensen, we zaten nog niet vast aan kinderen. Een semivriendenclub, terwijl ik toch de programmadirecteur was die af en toe nare dingen moest uithalen."

IJshockey

"Blijft de leukste sport die er is, al moet je mij niet vragen het te spelen. Ik heb sowieso heel weinig op sport gezeten, omdat wij thuis op zondag niks mochten. Maar ik dacht: als ik ooit kinderen krijg, wordt het dat. Bij ons om de hoek zit de Jaap Edenbaan. Dus toen mijn oudste zoon - Ole, die altijd vindt dat ik zijn naam moet noemen - vier was, kreeg hij een ijshockeystick in zijn handjes geduwd."

"Vier weken stond hij jankend achter een hekje. Maar ik dacht: gewoon doordrukken. Nu speelt hij al tien jaar. Ik had er meer kinderen op zitten, maar dat was heel dom. Dan betaal je drie keer duizend euro per jaar en moet je in het weekend drie keer rijden naar wedstrijden in Hilversum, Groningen en Heerenveen."

Vier

"Twee of vier, riepen we altijd. Maar we hebben zes kinderen gekregen. Onze eerste zoon had een hartafwijking, hij overleed na twee weken. Eén zwangerschap heeft maar 25 weken geduurd."

"Het zijn dingen die je niet vergeet, maar ik denk dat we er goed mee zijn omgegaan. We zijn in elk geval hard doorgegaan met het produceren van kinderen. Die vier gasten, voor mij gaan die altijd voor. Voor alles! Zo'n scheiding vorig jaar, daarbij besef je heel goed: vier kin­deren, we moeten flexibel zijn. Dan kun je niet halsstarrig vasthouden aan je eigen belangen."

Oosterling

"Stamcafé. Ik heb er met vijftig man maanden na datum mijn verjaardag gevierd. Vrouwen en kinderen verboden, je hebt al zo weinig tijd om je vrienden op normaal niveau te zien. Maar het is wel genadeloos na je veertigste: je bent blij als om half één de stekker eruitgaat."

ADE

"Toen ik zeven jaar geleden begon bij Buma Cultuur, was er discussie over het Amsterdam Dance Event. 'Moeten we dat wel blijven doen? Er moet geld bij.' Iedereen die denkt dat we daar aan verdienen, help ik graag uit de droom."

"Er werd niet erg enthousiast naar dance gekeken, terwijl dat wel in opkomst was. Ik heb toen een budget gegeven en gezegd: laat het ADE zo succesvol mogelijk exploderen. En dat gebeurde. Het is het enige dancefestival waar zo veel zaken worden gedaan. Ik heb er meer mee dan je op basis van mijn muzieksmaak zou denken."

Jerney Kaagman

"Mijn voorgangster. We zijn niet twee types die echt goed door één deur kunnen. Ze dacht: komt dat broekie van 38 alles wat ik heb opgebouwd met een hamer kapot slaan. Het is verschrikkelijk om te zien hoe het met haar gaat. Ik heb veel respect voor de manier waarop ze met haar ziekte omgaat, ermee naar buiten treedt. Mijn oma had ook parkinson, ik herinner me haar gezicht niet meer, maar nog wel die verstoorde motoriek."

Groningen

"Na Amsterdam de mooiste stad van Nederland. Ik ga er nu vaak naartoe, we zijn nog niet klaar voor Eurosonic. Wij doen de panels en de Popprijs en Buma Rocks, vrijdag in de Lola, een soort oude hoerenkeet met rood velours op de wanden."

Subsidie

"Zullen we het daar niet over hebben? O, toch. Twee jaar geleden sprak ik mijn kritiek op de subsidiecultuur uit om de boel op scherp te zetten. Maar dat gaat ook wel heel makkelijk, mensen zijn snel op hun piemeltjes getrapt. Ik ben redelijk empathisch, maar dit soort dingen bekijk ik 100 procent zakelijk. We werken nu ook goed samen met het Fonds Podiumkunsten."

Rutte III

"Je hebt het allemaal zo ongenadig verkeerd ­gedaan als je die Greet Wilders met zijn spraakgebrek en zijn demagogie zijn kans laat grijpen. Greet ja, daar zijn ze bij Dumpert mee begonnen. Maar hij haalt nooit 76 zetels, dus zolang iedereen een beetje principieel blijft, heb ik goede hoop dat het mee gaat vallen. Dus Rutte III, ja. Als hij het nu volhoudt met de PvdA, kan het ook met andere partijtjes."

Poprampjaar

"Ik word héél kriegel van die manier van benaderen. Al die zelfbenoemde popprofessoren als Ekdom en Blokhuis die het hebben over 2016, dat zo slecht was voor hun helden. Kom op! Dan kun je de borst natmaken voor de komende jaren, er lopen nog wat Stones en Beatles rond. Ik heb nieuws voor jullie: mensen gaan dood. We gaan allemaal dood."

Youp van 't Hek

"Ik vind zijn columns denk ik stuk voor stuk leuker dan zijn shows."

Eurosonic Noorderslag, 11 t/m 14 januari, Groningen www.eurosonic-noorderslag.nl

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden