PlusBoekrecensie

Franco Faggiani’s lyrische beschrijvingen voeren je als lezer mee door Italië

Marjolijn de Cocq
null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Hij was een vooraanstaande figuur geweest, gold als een van de ‘zuilen’ van de Italiaanse archeologie. Uitgerangeerd raakt de 72-jarige ­Filippo Cavalcanti als hij weigert zich aan te sluiten bij de fascistische partij. Rome is in september 1943 door de Duitse veldmaarschalk Kesselring tot oorlogsgebied verklaard en een geallieerde poging de stad te ontzetten in maart 1944 heeft geleid tot ­arrestaties, fusillades, guerrilla-activiteiten en gewelddadige onderdrukking in de stad.

Cavalcanti is veroordeeld tot de stencilmachine van het ministerie van Onderwijs, om voor een hongerloontje formulieren af te drukken die niemand zal gebruiken. Hij heeft zich er min of meer bij neergelegd dat zijn eens grote naam zal eindigen als een verkreukeld visitekaartje in iemands bureaula.

Dan krijgt hij de opdracht in het Zuid-Tiroolse Bressanone (Brixen) de overdracht van een partij kunstwerken aan de Duitsers te faciliteren. Erfgoed, waaronder de kindersarcofaag die hij heeft opgegraven in het Marokkaanse Volubilis, de laatste rustplaats van ‘de jongen die met wolken speelde’.

Met Cavalcanti heeft Franco Faggiani, die vorig jaar opviel met De dag dat Shizo Kanakuri verdween, een even knorrige als erudiete hoofdpersoon geschapen, in een schelmenroman waarin hij zijn liefde voor kunst en natuur verenigt. In Bressanone ontmoet Cavalcanti de te werk gestelde Quintino uit Ischia. Met dit ingenieuze maar ongeleide projectiel komt hij in verzet tegen deze ‘geautoriseerde diefstal’.

Ze besluiten de kunstwerken naar Rome te smokkelen en over te dragen aan het Vaticaan. Daarmee begint een hachelijke rit in een gestolen vrachtwagen die via Zwitserland terugvoert steeds zuidelijker Italië in. Met Duitsers, fascisten, partizanen en dolende bendes op de loer, met een keur aan monniken, herders, ­kolenhandelaren, ketellappers en muildierdrijvers op hun pad.

Faggiani’s lyrische beschrijvingen voeren je als lezer mee door Italië. De groeiende genegenheid tussen de twee hakketakkende reisgezellen kleurt ondertussen het leven van de verstokte Cavalcanti en toont hem dat zijn ziel nog kan ‘dobberen en trillingen ervaren’.

Fijn boek in tijden van lockdown.

Fictie

Franco Faggiani
De jongen die met wolken speelde
Vertaald door ­Saskia Peterzon-Kotte, Signatuur, €20,99, 287 blz.

null Beeld
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden