PlusAlbumrecensie

Francisco Coll is een razendsnelle en speelse tovenaar met klank

 Patricia Kopatchinskaja met het Orchestre Philharmonique du Luxembourg (Pentatone) Beeld
Patricia Kopatchinskaja met het Orchestre Philharmonique du Luxembourg (Pentatone)

De Spaanse componist Francisco Coll (1985) trekt de aandacht met stukken waarin de vragen waarvoor een componist zich in deze tijd gesteld ziet onderdeel van de muziek zijn geworden. Die vragen zijn: voor wie schrijf ik eigenlijk, hoe ver kan en moet ik gaan in mijn exploratiedrift en hoe erg is het als ik jammerlijk faal in mijn ambities?

Tijdens het werken aan zijn Vioolconcert, dat op deze cd met grote voortvarendheid wordt gespeeld door de geweldige Patricia Kopatchinskaja, begeleid door het Orchestre Philharmonique du Luxembourg onder leiding van Gustavo Gimeno, herhaalde hij voor zichzelf als een mantra deze twee zinnen: 1. Probeer niet het behoudende publiek te strelen en ook niet de geïnstitutionaliseerde avant-garde; 2. Schrijf gewoon op wat je hoort en durf op je gezicht te gaan.

Het resultaat is een vioolconcert waarin razendsnel en speels tussen twee polen wordt geschakeld. Coll schiet van energieke (of fluisterzachte) totaalchromatische toonbewegingen naar kortstondige momenten van tonale verankering. Ook in de andere stukken op dit album blijft zijn betoog boeiend en is zijn orkestratiekunst ver boven elke twijfel verheven. Je mag Coll rustig een tovenaar met kleur noemen. De enige vraag is hoe persoonlijk deze muziek nou eigenlijk is (antwoord: niet zeer).

De uitvoering van Gimeno klinkt voortreffelijk en Kopatchinskaja speelt zoals altijd met inzet van lijf en leden.

Klassiek

Patricia Kopatchinskaja met het Orchestre Philharmonique du Luxembourg o.l.v. Gustavo Gimeno
Francisco Coll
(Pentatone)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden