Plus

Framez Productions, gewoon begonnen met vakantiefilmpjes

Drup, Fan, Ja!: het zijn drie van tientallen recente hiphophits met een clip gemaakt door het Amsterdamse Framez Productions. Caio Silva en Jonas Beck, twee van de vijf bazen van het bedrijf, zijn beiden 21 jaar.

Still uit clip Ronnie Flex Beeld webupload
Still uit clip Ronnie FlexBeeld webupload


"Wij waren altijd al aan het filmen. Ik maakte vakantiefilmpjes, Jonas van hoe hij aan het BMX'en was," zegt Caio Silva. De muren in hun kantoortje in Duivendrecht hangen vol met posters van beelden uit videoclips.

Beck: "Ik deed een audiovisuele opleiding in Hilversum, waar ik overigens maar weinig van heb geleerd. Het ging alleen maar over hoe je kabels moet oprollen.

Daar ontmoette ik Bruno Rozet, hij wilde rapper worden. Maar toen we eenmaal via hem onze eerste clip hadden opgenomen voor SMIB (een hiphopformatie uit de Bijlmer), bedacht hij dat hij toch ­liever achter de camera dan ervoor wilde."

Het bedrijf Framez, toen nog bestaande uit Silva, Beck, Rozet en Merijn Kanis, was geboren. Na anderhalf jaar kwam daar Pearl Minaj bij, die verantwoordelijk is voor al het productiewerk.

Topnotch
Beck: "Caio en ik begonnen zo'n vijf jaar geleden met sfeerfilmpjes van hoe we op straat aan het hangen waren. Later werden het veel hood-video's." Voor die filmpjes spraken de jongens met de hiphopartiest af in zijn eigen buurt, waarna ze daar de hele dag vastlegden. "We wilden onze naam in de hiphop vestigen, dus de eerste vijftig video's waren gratis, in ruil voor onze naam op beeld."

Langzaam werd Framez een bekende naam in de scene. Via stages door Rozet bij platenlabel Topnotch en artiestenmanagement Spec maakten ze connecties. Bizzey werd een grote klant van de jongens. Toen hij in 2017 begon aan zijn solocarrière, kreeg Framez al snel de eer zijn videoclips te maken.

Nu is een paar duizend euro de absolute minimumprijs en varieert de thematiek van de clips meer. Drup is een variatie op comedy Anchorman, Ja! Neemt televisieprogramma Ik hou van Holland op de hak. Fan heeft een scène die geïnspireerd is door een veelbekeken clip van rapper Kanye West, met Ronnie Flex als Kanye en Famke Louise als zijn vrouw Kim Kardashian.

Pantserwagens
Het productiebedrijf leidt nieuwe regisseurs op die vaak ouder zijn dan zijzelf. Silva: "Uiteindelijk willen wij ons team uitbreiden zodat we veel meer producties aan kunnen dan nu." Dagelijks krijgen ze aanvragen van mensen die een dagje mee willen lopen om te leren hoe je zo'n videoclip maakt.

Caio Silva Beeld webupload
Caio SilvaBeeld webupload
Jonas Beck Beeld webupload
Jonas BeckBeeld webupload

Hoe je dat doet, verschilt per artiest. Silva: "Sommige artiesten geven alleen een vibe, of helemaal geen aanwijzingen. Bizzey gooit vaak zelf een balletje op dat wij alleen nog hoeven in te koppen."

Voor de clip van Culo ('bil' in het Spaans) had Bizzey in gedachten dat hij iets wilde met vluchtelingen die de grens van Mexico overgingen. Geen enkel probleem, Pearl van de productie regelde pantserwagens die in Noord-Spanje, in een woestijnachtig gebied, heen en weer moesten rijden.

"We hadden maar een dag, dus als er iets mis zou gaan, zou alles verpest zijn. We draaiden het eerste shot en de wagen deed het niet. Na een uur of vier hebben we de auto maar geduwd. Het laatste shot hadden we in de laatste minuut dat er zon was. Maar er is een mooie clip, en daar draait het om."

Still uit clip - Bizzy - Drup Beeld webupload
Still uit clip - Bizzy - DrupBeeld webupload
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden