Framer Framed in Amsterdam-Noord krijgt wél Rijkssubsidie

Niet De Appel Arts Centre maar Framer Framed, een presentatie-instelling die sinds 2014 in De Tolhuistuin is gevestigd, moet Rijkssubsidie krijgen in de Kunstenplanperiode 2017-2020.

Een expo in De Tolhuistuin Beeld Dingena Mol

Dat stelt de Raad voor Cultuur, die minister Bussemaker (OCW) adviseert. Maandagmiddag werd al bekend dat De Appel volgens het advies definitief geen Rijkssubside krijgt.

Er konden nog twee instellingen worden opgenomen in de Culturele Basisinfrastructuur 2017-2020. Daarvoor waren acht subsidieaanvragen ingediend: één voor theater (Theater Utrecht, toegewezen) en zeven voor een presentatie-instelling.

Vernieuwende kijk
De raad heeft deze aanvragen net als in de eerste ronde beoordeeld op basis van de criteria kwaliteit, educatie en participatie, maatschappelijke waarde en geografische spreiding.

Volgens de raad heeft Framer Framed 'heldere, haalbare plannen' en in de afgelopen periode 'een vernieuwende kijk op het presenteren van kunst hebben laten zien'.

Prinsjesdag
In mei was de eerste aanvraag van De Appel - voor 570.383 euro - afgewezen, omdat het kunstencentrum volgens de raad 'in zijn keuze van kunstenaars niet meer vooruitstrevend' is, 'maar eerder behoudend en daarmee zijn belang voor de doelgroep verliest'.

De kritiek op het tweede beleidsplan is dat het eerder een visiedocument is dan een activiteitenplan en dat De Appel niet is toegekomen aan het uitzetten en het motiveren van een nieuwe artistiek-inhoudelijke koers.

"Maar dat was praktisch onmogelijk," zegt De Appel-directeur Niels van Tomme. "Ik was pas 24 uur aangesteld toen onze nieuwe subsidieaanvraag ingediend moest worden."

Op Prinsjesdag, 20 september, maakt de minister officieel bekend welke instellingen deel uit gaan maken van de Culturele Basisinfrastructuur 2013-2017.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden