Fotoproject dat Voedselbank steunt is groot succes

Het nieuwe non-profitinitiatief ­Pictures for Purpose verkoopt prints van in Nederland gevestigde foto­grafen voor 125 euro per stuk. Het grootste deel van de opbrengsten gaat naar de voedselbank. ‘Elke verkochte print betekent voedsel voor minstens tien gezinnen in één week.’

Laura Kelderman
Enkele van de beschikbare foto's. Beeld Pictures for purpose
Enkele van de beschikbare foto's.Beeld Pictures for purpose

Twee dagen na de start heeft de non-profitorganisatie Pictures for Purpose al meer dan 50.000 euro opgehaald. Initiatiefnemer Isabella van Marle (29) kan het bijna niet geloven. “Toen de site online ging, hoopten we aan het einde van de rit rond de 40.000 euro te hebben ingezameld. Het is echt fantastisch dat er nu al zoveel ­foto’s zijn verkocht!”

Samen met Kunna Haan (33) werkte Van Marle twee weken lang keihard om het project van de grond te krijgen. “De doorgehaalde nachten blijken het nu meer dan waard.”

De organisatie biedt kunstlief­hebbers met een beperkt budget de mogelijkheid om werk van fotografen uit Nederland te kopen voor slechts 125 euro per print op A4-formaat. “We kwamen op het idee door vergelijk­bare projecten die in het buitenland zijn opgezet.”

Zo is er in Italië ‘100 Fotografi Per Bergamo’ en hebben kunstenaars in de VS ‘Pictures for Elmhurst’ bedacht. “Dat vonden Kunna en ik mooie manieren om zowel aandacht te vragen voor de moeilijke positie van kunstenaars als om geld in te zamelen voor een goed doel.”

Talenten

Op de website van Pictures for Purpose zijn foto’s te koop van bekende fotografen als Viviane Sassen en Awoiska van der Molen, maar ook opkomende talenten doen mee aan het project. “Mensen ontdekken door de actie nieuwe namen en maken kennis met andere soorten werk.”

Van Marle denkt dat dit een van de redenen is dat de actie zo goed in de smaak valt. “Er is een gevarieerd aanbod, van onder meer portret, stil­levens en landschapsfotografie. Elk werk heeft een andere betekenis en hopelijk zit er voor iedereen iets tussen.” De ongesigneerde professionele prints worden gemaakt door het Amsterdamse bedrijf Fotolab. De oplage is alleen beperkt door de looptijd van de actie, die tot 25 mei duurt.

Het grootste deel van het geld dat binnenkomt, gaat naar de Voedselbank. Met het kopen van een print steunen de afnemers ook de culturele sector. “We hebben de fotografen de mogelijkheid gegeven een deel van de opbrengsten zelf te houden, omdat ook de culturele sector met grote uitdagingen te kampen heeft”.

Te koop op picturesforpurpose.org, tot 25 mei.

The Skies Are Blue, The Walls Are Red, 2018 © Hanane El Ouardani 

Het nieuwe non-profitinitiatief Pictures for Purpose verkoopt prints van in Nederland gevestigde fotografen voor 125 euro per stuk Beeld Hanane El Ouardani
The Skies Are Blue, The Walls Are Red, 2018 © Hanane El Ouardani Het nieuwe non-profitinitiatief Pictures for Purpose verkoopt prints van in Nederland gevestigde fotografen voor 125 euro per stukBeeld Hanane El Ouardani

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden