Plus

Fotograaf Micky Hoogendijk ontmoet haar modellen op straat

Sinds Micky Hoogendijk zeven jaar geleden een camera van haar moeder kreeg, is ze met fotograferen niet meer te stoppen. Haar werk is vanaf vrijdag te zien in Museum Jan van der Togt in Amstelveen. 'Ik ben erg geïnteresseerd in mooie, oude verhalen.'

Rajko Disseldorp
Micky Hoogendijk: 'Ik ben erg geïnteresseerd in mooie, oude verhalen' Beeld ANP
Micky Hoogendijk: 'Ik ben erg geïnteresseerd in mooie, oude verhalen'Beeld ANP

Mickey Hoogendijk (46) groeide als enig kind met haar moeder op. Iedere achtste van de maand zette haar moeder haar dochter voor de muur en maakte ze een foto. Het was haar moeders project. Hoogendijk was als kind dus al gewend voor de camera te staan. Niet zo gek dat ze later ging werken als fotomodel, maar ook als actrice en presentatrice.

Toen haar moeder in 2009 - vier weken voor haar overlijden - Hoogendijk een camera gaf, leek er iets in haar te veranderen. "Weet je wat leuk is? Als actrice of fotomodel is de lens altijd op jou gericht. Sinds ik die camera in mijn handen kreeg, gaat het niet meer om mij. Het gaat nu om de mensen die ik fotografeer."

Naast de expositie verschijnt er ook het boek Through The Eyes of Others, waarin al het werk van Hoogendijk is gebundeld. Hierin beschrijft journalist Pim Milo het moment dat ze de camera kreeg misschien het beste: 'Het was alsof Micky ogen kreeg.'

De kunstfotograaf kijkt er in de lobby van het Amstel Hotel, waar ook tien van haar werken hangen, trots bij. "Lief, hè."

Eerste trouwjurk
Het werk van Hoogendijk is behoorlijk divers. Naakte modellen op houten stoelen, vrouwen dansend onder water en een jong meisje dat in de eerste trouwjurk van Hoogendijk met een boek in handen schuchter de camera inkijkt.

Hoogendijk ontmoet haar modellen op straat. "Dat is echt zo. Ik denk dat ik heel goed zie hoe de mensen zijn." Zo ook bij het laatstgenoemde meisje. "Zij kwam in Austin als serveerster uit een foodtruck lopen. Ik zag het wit van haar huid als eerste, lelieblank. En toen ik opkeek, zag ik dat gezichtje. Iedere haar op mijn arm ging recht omhoog staan."

De beelden waarin ze haar modellen wil vangen, komen na de ontmoeting met hen vanzelf. "Mijn ideeën komen tot me in mijn dromen."

Haar inspiratie haalt ze uit mensen, maar ook uit poëzie en geschiedenis. "Ik ben erg geïnteresseerd in mooie, oude verhalen. Er zit zoveel kracht in wat vóór ons is geweest. Weet je, in de kunst is alles al een keer gedaan. Ik moet het op mijn manier doen. Op mijn manier uit ik dingen die nu in de kunst passen. Het werkt alleen maar als ik iets tegenkom, het zie en het voel en daar weer iets nieuws van maak. Dan wordt het volgens mij eigen."

Hoogendijk ontmoet haar modellen op straat Beeld Mickey Hoogendijk
Hoogendijk ontmoet haar modellen op straatBeeld Mickey Hoogendijk
Hoogendijk: 'Nu wordt mijn werk gekocht door mensen die zichzelf daarin zien. Dat vind ik heel fascinerend' Beeld Mickey Hoogendijk
Hoogendijk: 'Nu wordt mijn werk gekocht door mensen die zichzelf daarin zien. Dat vind ik heel fascinerend'Beeld Mickey Hoogendijk

Aan het eind van het interview vertelt Hoogendijk dat ze - sinds ze de camera in haar handen heeft - af en toe ook een confronterend gevoel heeft gehad, als een boemerang in haar gezicht.

"Iemand zei een paar jaar geleden tegen mij: 'Jouw portretten zijn ook zelfportretten.' Toen had ik echt zoiets van: what the fuck, aan dit psychologische verhaal was ik nog niet helemaal toe. Nu wordt mijn werk gekocht door mensen die zichzelf daarin zien. Dat vind ik heel fascinerend, wat zij erin zien."

'Beeld je in'
In het dankwoord van haar boek schrijft Hoogendijk misschien wel het meest kernachtig waarom het fotograferen haar drijft. "Beeld je in, droom en creëer. Beeld je in hoe de dingen hadden kunnen zijn en ze zijn er, mits je erin gelooft. En dat is precies de reden waarom ik kunstfotograaf ben geworden."

Through the eyes of others, Museum Jan van der Togt, Amstelveen, 14/4 t/m 9/7. Dit weekend ­signeert ze in het museum en zaterdag om 18.00 uur bij Athenaeum op het Spui.

Mickey Hoogendijk

Micky Hoogendijk groeide als enig kind op, met haar moeder, in Amsterdam. Hoogendijk trouwde in 1994 met kunstenaar Rob Scholte. Een half jaar na het huwelijk was het paar doelwit van een aanslag. Hun auto ontplofte terwijl zij door de Jordaan reden. Scholte verloor zijn benen, Hoogendijk kreeg een miskraam.

Nadat het huwelijk een aantal jaren later was gestrand, speelde Hoogendijk als actrice onder andere in Goede tijden, slechte tijden, Spangen en Koefnoen. Van 2009 tot en met 2015 had ze een relatie met Adam Curry. Nu focust ze zich volledig op fotografie en woont ze in Amerika.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden