PlusSpecial PAN 2021

Fotograaf Ilona Langbroek verbeeldt een verlangen naar een verloren tijd, land en leven

Bildhalle Amsterdam toont de lyrische, zeer persoonlijke fotografie van Ilona Langbroek, die in 2019 cum laude afstudeerde aan de Fotoacademie Amsterdam.

Jan Pieter Ekker
Longing for Insulinde #3, uit de serie Silent Loss (2021) van Ilona Langbroek. Beeld Ilona Langbroek
Longing for Insulinde #3, uit de serie Silent Loss (2021) van Ilona Langbroek.Beeld Ilona Langbroek

Ilona Langbroek: “Mijn beelden, die de band tussen mens, geest en natuur vastleggen, creëer ik voornamelijk aan de hand van verhalen en herinneringen. Ik verbeeld een verlangen naar een tijd, een land en een leven die er niet meer zijn. Van een generatie die gedwongen werd om het voormalige Nederlands-Indië te verlaten, en een leven dat zo diepgeworteld is in hun genen. Een generatie die voor het leven is getekend, maar vastbesloten de pijn niet door te geven, waardoor er een stilzwijgen heerst in de Indische gemeenschap. Met mijn fotografie wil ik de schoonheid en kwetsbaarheid tonen die hieruit is ontstaan.”

Fotograaf Ilona Langbroek (1970) is de kleindochter van een Chinees-Indonesische vrouw en een Nederlandse KNIL-soldaat, die elkaar voor de oorlog in Nederlands-Indië ontmoetten. In 2019 studeerde ze cum laude af aan de Fotoacademie Amsterdam met Silent Loss, een zeer persoonlijke serie gebaseerd op haar familiegeschiedenis.

Rode draad

Haar werk is enerzijds beïnvloed door de Indische verteltraditie over magie en animisme, anderzijds door de wreedheid van de bezetting door de Japanners in Indonesië. De Nederlands-Indische schrijfster Maria Dermoût is eveneens een grote inspiratiebron. “Haar poëtische verteltrant over animisme en verlies, waarbij de onvergetelijke schoonheid en de wreedheid, betovering en dreiging, geheimzinnige machten en magie, het goed en het kwaad van de Indische archipel beschreven worden, wakkert bij mij het creëren van beelden aan. De dood en het verlies van de verhalen van Maria Dermoût zijn ook een rode draad in het verleden van mijn grootouders.’’

Langbroeks intuïtieve, lyrische foto’s zijn gepubliceerd in tal van nationale en internationale (fotografie)tijdschriften, waaronder PF Magazine, Shutr, Moesson en Medium Format. Bildhalle Amsterdam organiseerde dit najaar haar eerste solotentoonstelling, Terra incognita, en toont haar werk op (internationale) kunstbeurzen, zoals Unseen, Photo London, Photo Basel en PAN Amsterdam.

Stand 43: Bildhalle

Ranunculus in White Vase (2021), van Ilona Langbroek.  Beeld Ilona Langbroek
Ranunculus in White Vase (2021), van Ilona Langbroek.Beeld Ilona Langbroek
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden