Foto brandende demonstrant wint World Press Photo

Een aangrijpende foto van een brandende demonstrant, vorig jaar mei gemaakt tijdens de demonstraties in Caracas door de Venezolaanse fotograaf Ronaldo Schemidt, is gekozen tot World Press Photo 2018.

Jan Pieter Ekker
De winnende foto van de Venezolaanse fotograaf Ronaldo Schemidt. Beeld Ronaldo Schemidt/AFP
De winnende foto van de Venezolaanse fotograaf Ronaldo Schemidt.Beeld Ronaldo Schemidt/AFP

Schemidt kreeg de onderscheiding donderdagavond in de Westergasfabriek uit handen van de Turkse fotograaf Burhan Özbilici, de winnaar van 2017.

Het was voor het eerst dat de organisatie de winnaar bekendmaakte tijdens een speciale ceremonie, in aanwezigheid van alle genomineerden. Alle genomineerde foto's zijn vanaf aanstaande zaterdag te zien in De Nieuwe Kerk op de Dam.

160 foto's
De tentoonstelling bevat meer dan 160 persfoto's van 42 fotografen uit 22 landen. Nederland is ruim vertegenwoordigd met foto's van Kadir van Lohuizen (1ste prijs in de categorie 'milieu/series'), Carla Kogelman (1ste prijs in de categorie 'langetermijnprojecten' voor Ich bin Waldviertel, een documentaireserie die haar in 2014 ook al een World Press Photo-onderscheiding opleverde) en Jasper Doest (2de prijs 'natuur/series').

Ierse fotograaf Ivor Prickett won met zijn voor The New York Times gemaakte foto's van de slag om Mosul de 1ste prijs in de categorie 'reportage/series'. Beeld Ivor Prickett/The New York Times
Ierse fotograaf Ivor Prickett won met zijn voor The New York Times gemaakte foto's van de slag om Mosul de 1ste prijs in de categorie 'reportage/series'.Beeld Ivor Prickett/The New York Times

Twee van de vier andere fotografen die waren genomineerd voor World Press Photo 2018 vielen wel in een van de andere categorieën in de prijzen. De Ierse fotograaf Ivor Prickett, van wie twee voor The New York Times gemaakte foto's van de slag om Mosul waren genomineerd, won de 1ste prijs in de categorie 'reportage/series'.

Zelfmoordmissie
De Australische fotograaf Adam Ferguson - genomineerd door zijn verstilde portret van een 14-jarig Nigeriaans meisje dat door Boko Haram op een zelfmoordmissie was gestuurd - won de 1ste prijs in de categorie 'mensen/series'.

De Australische fotograaf Adam Ferguson won de 1ste prijs in de categorie 'mensen/series' met zijn verstilde portret van een 14-jarig Nigeriaans meisje. Beeld Adam Ferguson/The New York Times
De Australische fotograaf Adam Ferguson won de 1ste prijs in de categorie 'mensen/series' met zijn verstilde portret van een 14-jarig Nigeriaans meisje.Beeld Adam Ferguson/The New York Times

Bij de tentoonstelling is dit jaar een audiotour beschikbaar. Ronaldo Schemidt vertelt daarin dat hij zich moest verdedigen voor zijn foto, omdat hij de brandende demonstrant niet had geholpen. "Het ging veel te snel," zegt hij daarop. "Dit was het enige wat ik kon doen: fotojournalistiek."

Graffiti-pistooltje
De jury, die onder leiding stond van de Cubaanse fotograaf en art director Magdalena Herrera, wijst erop dat de man gemaskerd is. Het is symbolisch; hij staat niet alleen zelf in brand, het hele land staat in brand. Pijnlijk detail: op de vuurrode muur achter de demonstrant staat een graffiti-pistooltje. Uit de loop komt het woord 'paz' (vrede).

Naast de winnende foto hangt een bekroonde serie (3de prijs 'hard nieuws/series') van Schemidts landgenoot Juan Barreto, die op hetzelfde moment op dezelfde plek is gemaakt.

In het bijschrift staat vermeld dat José Victor Salazar Balza (28) vlam vatte nadat de gastank van een motorfiets was ontploft tijdens een protest tegen de Venezolaanse president Nicolás Maduro in de hoofdstad Caracas. Hij liep op meer dan 70 procent van zijn lichaam ernstige brandwonden op, maar overleefde het incident.

Naast de winnende foto hangt een bekroonde serie (3de prijs 'hard nieuws/series') van Schemidts landgenoot Juan Barreto. Beeld Juan Barreto/AFP
Naast de winnende foto hangt een bekroonde serie (3de prijs 'hard nieuws/series') van Schemidts landgenoot Juan Barreto.Beeld Juan Barreto/AFP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden