PlusInterview

Foo Fighter Dave Grohl: ‘Plezier is wat de wereld nu nodig heeft’

Een nieuw album met Foo Fighters en een bijzonder jubileum als muzikant. Het gaat goed met Dave Grohl. Mede dankzij een tienjarig Engels meisje. ‘Zij werd het lontje in het kruitvat.’

Alexander van Eenennaam
De Foo Fighters in 2020. Beeld Danny Clinch
De Foo Fighters in 2020.Beeld Danny Clinch

Het YouTubefilmpje is al een paar miljoen keer bekeken. In dat filmpje zit Dave Grohl in een rood houthakkershemd achter zijn drumstel. Hij heeft een kwart van het scherm, de andere driekwart zijn voor Nandi Bushell, een tienjarig meisje uit Ipswich. Ook zij draagt een rood houthakkershemd en ze gaat als een razende tekeer op een drumstel.

De Epic Drum Battle, zoals de titel van het filmpje luidt, brengt de 51-jarige zanger en gitarist van Foo Fighters op een idee. Het nieuwe album van de band, Medicine at Midnight, was in februari al klaar. Maar omdat optreden er vanwege corona niet meer inzat, werd de lancering uitgesteld. Totdat Grohl door een Engels meisje van tien werd aangestoken.

“Een fenomenaal drumstertje,” zo beschrijft Grohl haar. “Klein, iel, maar ze slaat haar drumstel bijna aan flarden. Ze had een filmpje gemaakt waarin ze ons nummer Everlong drumt en mij uitdaagt.”

Speelsheid en jeugdige bluf

De brutale uitdaging van Nandi leidde tot het vrolijke filmpje, waarin het plezier er bij allebei van af spat. “Dit zette me aan het denken. Zo’n video brengt zo veel plezier in een tijd waarin je voortdurend wordt geconfronteerd met angst, negativiteit en slecht nieuws. Waarom wachten met het uitbrengen van nieuwe muziek? Mensen hebben misschien juist nu wel iets positiefs nodig. Zo werd Nandi het lontje in het kruitvat.”

Grohl, die dertig jaar geleden als drummer begon bij Nirvana en later nog bij onder meer Queens of the Stone Age drumde, vertelt het vanuit zijn huis in Los Angeles via een videoverbinding. Op dezelfde manier praatte hij met Nandi nadat hun drumbattle online was gekomen. “Ik vond het zo leuk om haar te spreken, het was net alsof ík de rockster ontmoette. Ik grapte tegen haar dat ik wilde dat ik net zo goed kon drummen als zij. Wat denk je dat ze zei? ‘Dan moet je vooral blijven oefenen’.”

Die combinatie van jeugdige bluf en speelsheid doet de voorman van Foo Fighters terugdenken aan zijn eigen jeugd. “Toen ik zo oud was, drumde ik nog niet, maar speelde ik wel gitaar. Ik dacht er niet aan rockster te worden. Ik was alleen bezig mijn favoriete nummers foutloos te spelen, ik wilde beter worden. Dat zie je bij Nandi ook. Zij kijkt als tienjarige heel puur tegen muziek aan. Als je zo begint, blijft dat altijd bij je. Puur plezier, ik denk dat de wereld dat nu nodig heeft.”

Drummen doet Grohl nog slechts incidenteel nu hij bij Foo Fighters vooral zingt en gitaar speelt. De zomer heeft hij thuis in LA doorgebracht, bij zijn vrouw en drie dochters (14, 11 en 6). Hij had daardoor alle tijd om terug te denken aan dertig jaar geleden, toen hij begon bij Nirvana. “Op 23 september 1990 kwam ik bij de band, op 24 september 1991 kwam Nevermind uit. Daartussenin zat een heel mooi jaar.”

Fucking coolste persoon

Het album Nevermind, met hits als Smells Like Teen Spirit, Come as You Are en Lithium, werd vrijwel meteen een klassieker. “Voor mij is het geen iconisch, mythisch, legendarisch album, maar gewoon iets menselijks, gemaakt door drie mannen die reden in een aftands busje en vooral probeerden de instrumenten heel te houden. Voor de opname van Nevermind hadden we maar twaalf dagen de tijd. Onze hele focus was erop gericht goed voorbereid op te nemen. We wilden een strakke band laten horen, dacht je dat wij toen bezig waren met gedachten aan een groot album? Welnee. Ik was 21 toen ik bij de band kwam en had een slaapzak, een koffer vol kleren en een drumstel. De band kreeg vervolgens heel snel enorme proporties.”

Grohl luistert de laatste tijd vooral naar wat zijn dochter hem in de auto laat horen. “Violet is 14 en de fucking coolste persoon ter wereld. Zij heeft al een David Bowiefase gehad, en dan bedoel ik de oude Bowie, tot 1976 ongeveer. Maar ze kent ook toffe nieuwe bands. Wie is dit? vraag ik dan. O, gewoon, The Garden, twee gasten uit San Diego. Blijkt dat dus heel cool te klinken, beetje als Sonic Youth, maar ook als Supergrass. Violet draait net zo makkelijk Etta James of de Sex Pistols. Zij heeft me als mijn persoonlijke dj door de coronapandemie geholpen.”

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden