Foam volledig in teken van Helmut Newton

Fotografiemuseum Foam in Amsterdam stelt komende zomer het hele pand weer beschikbaar aan het werk van een beroemde fotograaf. Dit keer is het de beurt aan de legendarische Helmut Newton (1920-2004), bekend om zijn mode-, portret- en naaktfotografie.

ANP
Beelden van Helmut Newton tijdens een expositie in Parijs in 2013 Beeld anp
Beelden van Helmut Newton tijdens een expositie in Parijs in 2013Beeld anp

'Newton spreekt ongelofelijk tot de verbeelding, zijn werk spreekt veel mensen aan,'' zegt Marcel Feil, artistiek adjunct-directeur van Foam.
In Newtons werk staat de vrouw centraal. "Hoogbenige, goedgehakte vrouwen, veelal schaars gekleed,'' vertelt de conservator.

Schaamteloos
De fotograaf was volgens hem best controversieel. "Velen zagen hem als een seksist, die vrouwen neerzette als een lustobject.'' Dat beeld klopt niet, stelt Feil. "Hij liet juist zien hoe vrouwen voor het eerst de baas werden over zichzelf, hoe ze zich schaamteloos toonden, krachtig en sensueel. Je zou eerder zeggen dat hij een mannenhater was, want die staan op zijn foto's vaak als sulletjes aan de kant.''

Foam wil de bezoekers naast de zo typerende erotische kant van Newton ook een "breder en gelaagder'' beeld van de fotograaf bijbrengen.

Superrijken
"Newton voelde heel goed aan wat er speelde in de samenleving. Hij laat in zijn werk de onberispelijke wereld zien van de jetset, van de superrijken en de mooiste mensen. Maar hij toonde ook dat dit slechts de buitenkant is.''

Newton, geboren in Berlijn, wist al op jonge leeftijd dat hij fotograaf wilde worden. Hij brak in de jaren zeventig door met zijn opvallende werk in de Franse Vogue. Naast modefotografie voor toonaangevende bladen, portretteerde Newton veel grote namen van zijn tijd. Op de expositie zijn bijvoorbeeld portretten te zien van zijn goede vriend Yves Saint Laurent, Andy Warhol en Catherine Deneuve.

Tweehonderd foto's
De expositie 'Helmut Newton - A Retrospective', die vanaf vrijdag tot en met 4 september is te zien, telt zo'n tweehonderd foto's. Het gaat om zelden getoonde vroege afbeeldingen, maar natuurlijk ook bekend werk.

De film Helmut by June, gemaakt door zijn vrouw June, maakt eveneens deel uit van de tentoonstelling. Foam verwacht zo'n 60.000 tot 65.000 bezoekers.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden