Plus

Floortje Dessing: 'Ik maak niet alleen televisie om te scoren'

Floortje Dessing is vanaf donderdagavond te zien in haar nieuwe serie Floortje en de Ambassadeurs. 'Ik moet het wel iets rustiger aan doen.'

Floortje Dessing met Renée Bos-Jones, de Nederlandse ambassadeur in MoskouBeeld BNNVARA

Ze had voor programma's als Yorin Travel, RTL Travel en 3 Op Reis alle uithoeken van de wereld al gezien. En toch. "Toen in 2014 de eerste aflevering van Floortje naar het einde van de wereld werd uitgezonden, was ik zo ziek van de zenuwen dat ik uit Nederland ben gevlucht en naar vrienden in Zuid-Afrika ben gegaan."

Dessing (48) wil het geen faalangst of slecht zelfbeeld noemen. "Want die onverwoestbare rots, zoals veel mensen mij zien, ben ik ook. Ik sta 100 procent achter wat ik maak en kan ook kwaad worden als collega's daaraan twijfelen. Maar er zit een andere wereld achter," biecht ze op.

Niet naar doen
Daar zit een kwetsbaarheid die alleen haar vrienden zien. "Ik heb het van thuis meegekregen. Bij ons werd alles met de mantel der liefde bedekt. 'Doe maar lief tegen je zusje, de wereld is al boos genoeg.' Mijn ouders hebben allebei woelige tijden meegemaakt. Mijn vader was kind tijdens de Tweede Wereldoorlog. Dus niet naar doen tegen elkaar, dat was de basis."

"Toen ik voor televisie ging werken, moest ik erg wennen. Dat iemand recht in je gezicht zei wat hij niet goed vond. Dan kromp ik in elkaar. Ik heb moeten leren harder te worden, ik ben daar van nature niet zo goed in."

Emigreren
Inmiddels won ze met haar reisprogramma's tal van prijzen, waaronder de Gouden Televizier Ring voor Floortje naar het einde van de wereld in 2016. Dessing werd niet veel later uitgeroepen tot Omroepvrouw van het Jaar. "Maar dat maakt je niet per se minder kwetsbaar," zegt ze. "Ik heb nog steeds de neiging me te veel op de hals te halen Zo vermoeiend..."

Gelukkig zijn er veel vrienden op wie ze kan terugvallen. "Ik zou niet kunnen emigreren. Ik kan niet zonder de mensen om me heen. En Nederland is veel te leuk. Ik ben zo blij als ik na een lange reis de duinen weer zie."

Misschien heeft ze daarom een fascinatie voor mensen die alles en iedereen achterlaten voor een nieuw bestaan. Het is wederom een thema in het nieuwe Floortje en de ambassadeurs, dat vanavond van start gaat. Daarvoor bezocht ze Nederlandse ambassadeurs in Myanmar, Moskou en Iran.

"Meestal maak ik verhalen over mensen die doen en laten waar ze zin in hebben. Deze mensen doen precies het tegenovergestelde. Zij dragen andermans beleid uit, maar geven er een eigen invulling aan. Natuurlijk zien ze daar ook iets avontuurlijks in, anders ga je niet vier jaar lang in Iran wonen."

Het kostte enige moeite de ambassadeurs zover te krijgen mee te doen. "Ze zijn huiverig voor het clichébeeld: nu en dan koninklijk bezoek ontvangen en een beetje gezellig borrelen. Hun functie is veel politieker dan ik dacht."

Ambassades bezoeken klinkt misschien niet sexy, maar: "Je moet niet alleen tv maken om te scoren. Ik wilde eens uit mijn comfort zone; meer inhoudelijk, meer politiek. Praten met een diplomaat in Rusland, waar alles zo gevoelig ligt; daar moet je goed op voorbereid zijn."

Magisch
"Ik zorg wel dat wat ik maak enig nut heeft," vervolgt Dessing. "Ik wil andere culturen laten zien en uitleggen, blikvelden verbreden. Nu kan ik er nog iets meer verdieping in leggen."

Constant onderweg zijn, verschillende klimaten, tijdsverschillen. Hoe lang houdt ze dat nog vol? "Tja, dat is wel een goeie. Ik merk dat ik niet meer te veel hooi op mijn vork kan nemen. Maar ja, onlangs vloog ik 's nachts naar São Paulo. Als dan het eerste licht doorbreekt en ik de kust van Zuid-Amerika zie, ben ik als een kleuter zo blij. Magisch!"

Floortje en de Ambassadeurs, donderdagavond om 22.25 uur, BNNVara, NPO 1.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden