Plus

Floortje Dessing geschokt door ontvoering Spoorloos-collega's

De schok over de ontvoering van tv-presentator Derk Bolt is groot bij tv-collega Floortje Dessing. Over enkele weken staat voor Dessing en haar cameraman zelf een reis naar Colombia op het programma.

Hanneloes Pen
Floortje Dessing Beeld ANP
Floortje DessingBeeld ANP

Het nieuws over de ontvoering van Spoorloos-presentator Derk Bolt is hard aangekomen bij programmamaker Floortje Dessing en haar team. Ze hebben zich dinsdag uitgebreid verdiept in het ontvoeringsverhaal.

"Ik kan me niet voorstellen dat Derk Bolt onverantwoordelijk bezig is geweest. Hij zou nooit zomaar een risico nemen. Hij kent het land heel goed en is er wel 180.000 keer geweest. Colombia is zijn favoriete land," zegt Dessing.

De 62-jarige Bolt en zijn cameraman Eugenio Follender zijn zaterdag in een van de gevaarlijkste gebieden van Colombia ontvoerd. Voor de provincie Norte de Santander, waar Bolt de biologische moeder van een geadopteerd kind probeerde te vinden, geldt een negatief reisadvies. Het is een bastion van de extreemlinkse guerrillabeweging ELN dat zijn geld verdient met drugshandel en ontvoeringen.

null Beeld ANP
Beeld ANP

Voorbereiding
"Je denkt goed na over je reis. Je bereidt je voor, belt naar het Rode Kruis en Buitenlandse Zaken, spreekt met de ambassades en de correspondent van de NOS. Zo zal Derk Bolt zich ook voorbereid hebben. Hij is daar niet blind naar toe gegaan. Er moet ergens iets mis zijn gegaan. Een ongeluk zit in een klein hoekje," zegt Dessing die over enkele weken naar Colombia zou afreizen om het leven van een Engelse vrouw in de jungle in beeld te brengen.

Voor elk vertrek kijkt Dessing op de site van Buitenlandse Zaken. "Maar het kan overal misgaan: in Brazilië, Rusland, Papoea-Nieuw-Guinea."

Op de site van het ministerie is het gebied waar Bolt naar toe is gegaan, rood ingekleurd. Dit betekent dat er een negatief reisadvies voor is afgegeven. Zelf is Dessing ook naar 'roodgekleurde' gebieden - Syrië, Afghanistan en Jemen - gereisd.

"Wij hebben toegang tot een groot publiek en het is belangrijk dat de mensen er over horen. Je neemt soms een risico. Dat is onderdeel van het vak."

Vooral bij roodgekleurde gebieden maakt haar team afwegingen: Hoe veilig is het en hoe groot is de kans dat er iets gebeurt? "We verdiepen ons in het land en de gevaren. Ik weet zeker dat Derk Bolt en zijn team ook zo werkt. Je gaat er niet in een opwelling heen. Het is niet zo: Alles voor een verhaal."

Eigen reis
Of Dessings reis naar Colombia nog doorgaat? "We nemen alles in overweging mee en kijken nog eens scherper naar de situatie. Tot het laatste moment kijken we het aan en hebben we wijzigbare tickets." Haar cameraman Joost Hoozemans is net terug uit Irak. Of hij ook meegaat?

"Colombia is een instabiel land, waar vaak ontvoeringen zijn, vooral van blonde mensen. Ik moet er nog even goed over nadenken." Colombia, zegt Dessing, is een land "in transitie". "Het gaat juist beter met het land. Farc is ontwapend. De KLM vliegt erheen. Het is het land waar steeds meer backpackers naar toe gaan."

Derk Bolt Beeld ANP
Derk BoltBeeld ANP

Ze is erg geschrokken van de ontvoering van haar collega. "Ik weet dat Derk dit verschrikkelijk vindt omdat hij geen controle over de situatie heeft. Je bent met de beste bedoelingen een programma aan het maken en dat gebeurt dit. Ik hoop dat het een geldkwestie is."

Zelf is Dessing één keer in Colombia geweest, om een programma te maken over slachtoffers van de Farc. Ze ging samen met het Rode Kruis naar een 'geelgekleurd' gebied aan de grens met Ecuador. "Je wilt de kijkers het verhaal vertellen."

Het is volgens haar niet zo dat een journalist zijn grenzen gaat verleggen naarmate hij langer reist. "Je krijgt juist meer ervaring en let op kleine dingen als het om je veiligheid gaat. Als Derk straks thuis is, zal hij vertellen dat de signalen goed waren. Daar ben ik zeker van."

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden