PlusFilmrecensie

First Cow is een langzaam maar lonend portret van de Amerikaanse frontier

First Cow. Beeld Allyson Riggs
First Cow.Beeld Allyson Riggs

First Cow, het atmosferische meesterwerk van de Amerikaanse regisseur Kelly Reichardt (Wendy and Lucy), speelt zich af op de Amerikaanse frontier, een plek van uitgestrektheid, maar voelt intiem: een inkijkje in het dagelijks leven in een kleine nederzetting in de groenoranje bossen van Oregon in 1820.

First Cow behandelt grote thema’s als de Amerikaanse droom, het juk van het kapitalisme en het belang van geschiedenis, maar is bovenal een teder portret van de bloeiende vriendschap tussen twee mannen: de zachtaardige Cookie (John Magaro) en de zelfverzekerde King (Orion Lee). Cookie is, zoals zijn naam verraadt, een bakker en heeft zich als kok aangesloten bij een groep pelsjagers. King is een globetrotter uit China met een ondernemersgeest.

Het is meteen duidelijk dat de twee gedoemd zijn. Ze worden beiden doodverklaard, zowel door personages in de film, als ook door de inkadering van de film zelf. Maar hoewel hun acties worden gekleurd door hun uiteindelijke ondergang, ligt de nadruk op hun wederzijdse liefde.

In een traag maar meeslepend ritme is deze alternatieve western zowel rechtdoorzee als uitgesponnen. Reichardt reduceert de plot tot een minimum. In plaats daarvan vestigt ze haar geconcentreerde blik, ingekaderd door de bijna vierkante beeldverhouding, op kleine, dagelijkse handelingen: het plukken van paddenstoelen, het bakken van koekjes, het melken van een koe.

Deze koe, de eerste koe, arriveert in de Oregonse nederzetting omdat de landeigenaar zijn thee graag met melk drinkt. “Als dit een plek voor koeien was, had God ze er wel gemaakt,” wordt er nors geopperd door een van de mannen.

Dat Amerika het land is waar alles mogelijk is, is dan nog een idee uit de toekomst, niet relevant voor de frontiermannen. ‘Het land van overvloed’ worden de bossen telkens genoemd. Reichardt onderzoekt vooral wat er gebeurt wanneer schaarste, in de vorm van een eenzame koe, in de vruchtbare bossen wordt geïntroduceerd.

First Cow combineert de eenvoud die kenmerkend is voor een kort verhaal met het geduld van een serie. Het is een langzaam maar lonend verhaal, geleid door de krachtige regie van Reichardt.

De zelfverzekerde manier van vertellen, waarin de verhaalcontouren meteen worden geschetst en de details langzaam op zijn plek vallen, straalt een compleet vertrouwen in het publiek uit. Dit is een film die vooral moet worden beleefd.

FIRST COW

Regie Kelly Reichardt

Met Alia Shawkat, John Magaro, Orion Lee, Dylan Smith, Ryan Findley

Te zien in Eye, Filmhallen, Pathé

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden