Fiod neemt 60 servers van Megaupload in beslag

De donderdag opgerolde downloaddienst Megaupload was grotendeels in Amsterdam ondergebracht. De Fiod heeft bij de Amsterdamse hostingprovider Leaseweb zestig servers in beslag genomen waarmee de site werd beheerd.

MegaUpload, een van de grootste sites om bestanden te delen, is gisteren offline gehaald wegens piraterij. Beeld ap
MegaUpload, een van de grootste sites om bestanden te delen, is gisteren offline gehaald wegens piraterij.Beeld ap

Via Megaupload konden internetters tegen betaling omvangrijke computerbestanden delen. Het ging vooral om illegaal aangeboden films, muziek en software.

Vier aanhoudingen
Megaupload staat in de top vijftien van meest bezochte sites in de wereld en trok vijftig miljoen bezoekers per dag. Donderdag werd Megauplaod bij een wereldwijde actie, in opdracht van de FBI, lamgelegd. In Nieuw-Zeeland werden vier verdachten opgepakt, waaronder een Nederland de 29-jarige Nederlander Bram van der K.

Leaseweb kreeg bezoek van rechercheurs van de Fiod. 'Voor ons was het bezoek een grote verrassing,' zegt Alex de Joode van Leaseweb. 'Tot donderdagavond hebben wij nooit enig signaal ontvangen dat Megauplaod strafbare feiten pleegde. Ook niet van Amerikaanse opsporingsinstanties'

Onbereikbaar
Megaupload had 690 servers bij Leaseweb staan, het merendeel gehuurd De servers die in beslag zijn genomen zijn door het bedrijf uitgezet en verzegeld. Leaseweb heeft zelf de overige 570 servers losgekoppeld van het web, waardoor de Megaupload onbereikbaar is geworden.

Het bedrijf heeft volgens de Amerikaanse aanklacht de afgelopen vijf jaar zeker 65 miljoen dollar besteed aan de serverdiensten, onder meer betaald via rekeningen bij ABN Amro en de Rabobank.

Miljoenenonderneming
De site verdiende volgens de FBI in 2010 via abonnementen en reclame 175 miljoen dollar. Alleen Van der K. zou in 2010 al twee miljoen dollar hebben opgestreken.

De Joode van Leaseweb verwacht geen juridische gevolgen voor het bedrijf. 'De Amerikanen hadden ons ook van te voren kunnen verzoeken om die servers neer te halen. Dat is nooit gebeurd.' Eerder zegde Leaseweb wel torrentgigant Demonoid de wacht aan na klachten van piraterijbestrijder Brein. (Herman Stil)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden