Filmmuseum veel later klaar

Voorlopig blijft het Filmmuseum in het Vondelpark. Foto GPD/Filmmuseum Beeld
Voorlopig blijft het Filmmuseum in het Vondelpark. Foto GPD/Filmmuseum

AMSTERDAM - De bouw van het nieuwe Filmmuseum aan het IJ loopt jaren vertraging op. Het museum zou volgend jaar verhuizen van het Vondelpark naar Noord. Het is nog maar de vraag of 2011 zal worden gehaald.

De eerste paal van het prestigieuze nieuwe onderkomen op Overhoeks had al lang geslagen moeten zijn.

Volgens Wieger Sietsma, woordvoerder van ING Real Estate, de ontwikkelaar van het gebouw, heeft de vertraging onder andere te maken met het ingewikkelde ontwerp dat de Weense architect Delugan Meissl heeft gemaakt. Daardoor hebben de exacte bouwvoorschriften waaraan het gebouw moet voldoen, lang op zich laten wachten.

Maar het zijn vooral de slepende onderhandelingen tussen de ontwikkelaar en potentiële aannemers die tot het uitstel van de bouw hebben geleid. Sietsma: ''We zijn met diverse partijen in gesprek, maar er staat nog geen handtekening onder het contract. Zowel de aannemers als wij knokken voor ons eigen belang.''

Met de kredietcrisis heeft de vertraging volgens Sietsma niets te maken.''De rest van de ontwikkeling van Overhoeks loopt volgens plan. Aan de woningen wordt gebouwd en de hoogbouw die achter de bestaande toren Overhoeks moet komen, wordt gewoon voorbereid.''

Sandra den Hamer, directeur van het Filmmuseum, wil net als wethouder Maarten van Poelgeest niet reageren op de vraag hoe het zit met de vertraging van de bouw.

Het ontwerp van Meissl, dat al de bijnaam 'de witte schelp' heeft gekregen, werd in de zomer van 2005 door een selectiecommissie met oud-rijksbouwmeester Mels Crouwel uitverkoren en enkele maanden later met veel bombarie gepresenteerd. De vorm en de kleur van het gebouw zouden een een verwijzing zijn naar de cinematografie.

In het nieuwe Filmmuseum komen, behalve vier filmzalen, een bibliotheek, een studiecentrum, een café-restaurant, een museumwinkel en kantoren voor medewerkers. Ook is er plaats voor tentoonstellingen en educatieve activiteiten. (JOOST ZONNEVELD)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden