Tip

Filminstallatie Spectre-19 bij Lab111 in West

Dianne Bleeker
null Beeld

Baltasar Thomas legde de beelden voor de filminstallatie Spectre-19 vast op 16 mm zwart-witfilm, ontwikkelde die in zijn donkere kamer en maakt nog steeds wekelijks een andere montage.

“In eerste instantie wilde ik de patronen van de menselijke beweging vastleggen tijdens corona: de boogjes die men om elkaar heen loopt, vertwijfeling bij de ingang van een winkel of een knikje van begrip als je de ander voor laat gaan. De situatie veranderde zo snel dat ik tegen de tijd dat ik begon met filmen die patronen niet meer zag. Mensen hadden in mei al veel oude gewoontes weer opgepakt en de maatregelen waren niet meer zo zichtbaar in de openbare ruimte.”

Thomas’ beelden worden geprojecteerd op drie grote ramen met vijftien kaders bij Lab111 in West. Daarnaast maakt hij ook een montage voor een enkel scherm, die hij livestreamt. “Uiteindelijk heb ik associaties en correlaties gepakt: de sprongen die mensen maken in het denken wanneer je een situatie als deze probeert te bevatten en in te beelden. Hoewel de beelden afzonderlijk en samen wel kunnen worden geïnterpreteerd, vind ik het belangrijker dat ze een emotie teweeg kunnen brengen dan een bepaald gedachtegoed.”

Het werk combineert elementen van fictie en documentaire en refereert naar de eerste gedachtes en emoties die de pandemie en de maatregelen opriepen bij mensen. “De vorm verandert continu, net zoals de situatie en hoe men daar mentaal op reageerde. Elke week is de film anders en gaan de beelden andere relaties met elkaar aan, waardoor je er nieuwe dingen in kunt zien en bij kunt voelen.”

Het werk is tot en met 22 augustus te zien op vrijdag en zaterdag van 22.00 uur tot 00.00 uur.

Online te zien op spectre-19.tv

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden