Filmfonds steunt voortaan minder films en documentaires

Het Nederlands Filmfonds zal de komende jaren minder speelfilms en bioscoopdocumentaires steunen. Voortaan kunnen nog maar 25 films rekenen op financiële steun van het fonds en 19 documentaires. Eerst waren dat er 32 en 27. In totaal wordt het aantal producties dat door het fonds wordt gesteund teruggebracht van 135 naar 100.

Redactie
Opname van een scene uit de film Süskind, een Nederlandse film die nu in de bioscopen draait. © ANP Beeld
Opname van een scene uit de film Süskind, een Nederlandse film die nu in de bioscopen draait. © ANP

Reden voor de forse daling is een vermindering van de bestedingsruimte. Deze gaat naar verwachting met een kwart omlaag van 35,5 miljoen euro naar 26,5 miljoen euro per jaar. Het Filmfonds moet ook extra taken op zich nemen, waaronder festivalfinanciering. Dat blijkt uit het nieuwe beleidsplan van de organisatie, zo schrijft persbureau Novum.

Het geld dat 'overblijft' wordt voortaan ook op een andere manier besteed. In de plannen is voor nieuw talent, innovatie en korte animatiefilms 4,1 miljoen euro beschikbaar. Onder ervaren makers van speelfilms, lange animatiefilms, lange documentaires en internationale coproducties is 12 miljoen euro te verdelen. Voor grote bioscoopfilms wordt 8 miljoen euro vrijgemaakt. Naast 25 speelfilms worden voortaan ook 12 co-producties waarin Nederlandse producenten een minderheidsrol hebben door het fonds ondersteund.

Het filmfonds heeft het beleidsplan 2013-2016 ter goedkeuring aangeboden aan het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden