Nieuws

Filmfestival Rotterdam: het experiment schuilt weer in korte films

Van de 22 films die op het filmfestival van Rotterdam meedingen naar de drie Ammodo Tiger Short Awards, zijn er drie deels in Amsterdam vervaardigd. Verzet is een rode draad.

Joost Broeren
Vlaggen met het logo van het Internationaal Film Festival in Rotterdam.  Beeld ANP Kippa
Vlaggen met het logo van het Internationaal Film Festival in Rotterdam.Beeld ANP Kippa

Het filmfestival van Rotterdam is een thuishaven voor experimentele, vernieuwende cinema. Die reputatie komt van oudsher het sterkst tot uitdrukking in het programma met korte films. Dat is niet anders nu het festival volledig online plaatsvindt.

Van de 22 films die zijn geselecteerd voor de Ammodo Tiger Short Competition hebben er drie een Amsterdams tintje. De van oorsprong Pakistaanse kunstenaar Basir Mahmood werkt al jaren in Amsterdam. Vandaaruit stuurt hij gedetailleerde instructies naar filmcrews in Lahore, die de scènes creëren die hij bedenkt. In Sunsets, Everyday zien we vooral het maken van die scènes, gefilmd door weer een andere filmcrew. De chaotische close-ups geven een intrigerend beeld van een Pakistaanse filmset in coronatijden.

In tegenstelling tot Mahmood heeft Mateo Vega alle beelden van Er is een geest van mij juist zelf geschoten. Dat deed hij in zijn woonplaats Amsterdam, maar ook in zijn geboorteland Peru en in New York en Washington, kort na de verkiezing van Donald Trump. Die beelden vormen, met een gedicht dat Vega voorleest in voice-over, een afscheid van gedroomde toekomsten die niet uitkwamen.

In The Hole’s Journey van de van oorsprong Marokkaanse kunstenares Ghita Skali is een hoofdrol weggelegd voor kunstenaarswerkplaats De Ateliers. Het ‘gat’ waarnaar de titel verwijst, komt uit het monumentale pand aan de Stadhouderskade. Het is de slijtplek die is veroorzaakt door de bureaustoel van de directeur. Skali liet die uitzagen en verschepen naar Ouled Sbita, een stam in Marokko wiens grondgebied door de staat werd onteigend. Skali volgt de reis die het gat vervolgens maakt met een flinke dosis ironie. “Dat is mijn manier om niet in de slachtofferrol terecht te komen,” zegt ze. “Ironie geeft kracht. En het opent deuren.”

Zondag worden de winnaars van de competitie bekendgemaakt.

De films in de Ammodo Tiger Shorts Competition worden in zes blokken on demand vertoond via iffr.com.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden