Film zestig jaar 'Nieuw China' rode propaganda

Een scène uit Oprichting van een republiek, gemaakt ter ere van de jarige Volksrepubliek China. Foto GPD Beeld
Een scène uit Oprichting van een republiek, gemaakt ter ere van de jarige Volksrepubliek China. Foto GPD

In Chinese bioscopen wordt de zestigste verjaardag van 'Nieuw China' gevierd met een film over de oprichting van de Volksrepubliek. Rode propaganda, met elke drie minuten een andere filmster op het doek.

De fier wapperende, rode vlag met de vijf gele sterren vult het volledige bioscoopscherm in zaal 8 van de Yonghuabioscoop in Sjanghai. De muziek zwelt aan en werkt naar een climax toe. Terwijl het beeld langzaam op zwart gaat, begint Lei Gui Chu (64) hard te applaudisseren. ''Ik gloei! Er zouden meer van dit soort films moeten zijn.''

Ze heeft net 130 minuten fraaie propaganda achter de kiezen: de film Oprichting van een republiek, die gisteren in tweeduizend bioscopen in China in première ging. Het is een cadeau van de filmindustrie aan de jarige communistische staat, die op 1 oktober zijn zestigste verjaardag viert.

Bijna tweehonderd Chinese sterren hebben een rol in de film, onder wie de ook in het Westen beroemde Jackie Chan en Jet Li. 'Elke drie minuten verschijnt een nieuwe filmster op het doek,' adverteren de makers. De meesten spelen voor nop: de eer om in het grootste Chinese filmepos ooit te mogen spelen, is betaling genoeg.

De film kostte daardoor slechts drie miljoen euro om te maken. Het is een verheerlijking van de wijsheid en doortastendheid waarmee communist Mao Tse-toeng tussen 1945 en 1949 streed tegen de nationalisten van Chiang Kai-sjek. En hij won, zodat hij op 1 oktober 1949 in Peking de oprichting van de Volksrepubliek China kon uitroepen.

Mao was volgens de film een verzoener, die het liefst samen met Chiang een nieuw, verenigd China had geleid. Het waren zijn tegenstanders die hem geen andere keus lieten dan oorlog voeren. De hele film lang is Mao een vaderlijke figuur, die begaan is met de mensen. Hij danst met hen en zingt dronken de Internationale met kameraden die in de jaren die volgden slachtoffer werden van zijn Culturele Revolutie.

Maar over die slachtoffers niets in de film, nergens een spoor van de wrede kant die Mao ook toen al had.

Eén van de laatste scènes is een minutenlang, indoctrinerend geschreeuw door uitzinnige militairen: ''Lang leve voorzitter Mao!''
De nieuwe generaties Chinezen halen allang de schouders op over dit soort rood gebrul. Met de sterrenparade hoopt het staatsbedrijf China Film jongeren naar de bioscoop te lokken om de boodschap ook bij hen naar binnen te krijgen.

Bij Wei Yi (17) lijkt dat gelukt te zijn. ''Ik wilde de film vooral zien vanwege alle sterren die erin meespelen,'' zegt ze na afloop. ''Maar dit was op zichzelf al een heel spectaculaire film. Het helpt me de geschiedenis van ons land veel beter te begrijpen. Het is me nu glashelder hoe de strijd tussen mensen verliep en wat de goede bedoelingen van Mao waren.''

Of de film echt aanslaat bij jonge Chinezen, moet de komende weken blijken. Bioscoopkaartjes zijn met tien euro voor velen te duur. In Peking zijn ruim een miljoen coupons uitgedeeld, waarmee mensen gratis naar de film kunnen.

Wei Ji: ''Op internet wordt hevig gespeculeerd over alle bekende spelers in de film. Ik weet zeker dat jongeren hem om die reden willen zien, desnoods een gekopieerde versie via de computer.'' (REMKO TANIS)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden