Femke van der Laan nieuwe columnist Het Parool

Femke van der Laan (39) wordt columnist van Het Parool.

Femke van der Laan Beeld Oof Verschuren
Femke van der LaanBeeld Oof Verschuren

Van der Laan, eerder werkzaam als eindredacteur en journalist, schrijft vanaf zaterdag wekelijks over haar leven na de dood van haar echtgenoot Eberhard, de burgemeester van Amsterdam die op 5 oktober 2017 overleed.

In de columns, die verschijnen in het zaterdagmagazine PS van de Week en op Parool.nl, geeft Van der Laan een openhartig beeld van een weduwe die na het verlies van haar man het leven in de stad met drie kinderen moet voortzetten.

Van der Laan schrijft deze columns omdat zij nog dagelijks door Amsterdammers wordt aangesproken over haar echtgenoot en zijn betekenis voor de stad. Ook wil zij laten zien wat het voor de achterblijvers betekent als een partner en vader overlijdt.

Van der Laan: "Toevallig was Eberhard een publiek figuur en ging zijn ziekte gepaard met veel media-aandacht, maar dit kan natuurlijk iedereen overkomen. Ik hoop dat ik voor die anonieme families een stem kan zijn en begrip kan kweken."

In haar eerste column beschrijft Van der Laan de verhuizing van de ambstwoning op de Herengracht naar De Pijp.

In de column van zaterdag schrijft zij: "Het zou mooi zijn als we ons nu moe maar voldaan konden voelen. Maar dit neigt meer naar moe maar ontheemd. En verdrietig: 'Ik heb het gevoel dat we papa hebben achtergelaten op de Herengracht.' Dat is natuurlijk ook een beetje zo."

Lees de eerste column van Femke van der Laan: Voor de tweede keer die dag hoor ik Eberhard lachen

Eberhard van der Laan

- Burgemeester Van der Laan werkte maandenlang door, ondanks zijn ziekte. Hij deelde uit, incasseerde. Hij was kwetsbaar en scherp: De laatste maanden van Van der Laan als burgemeester.

- Geliefd was hij altijd al, maar nadat Van der Laan meldde dat hij ziek was steeg zijn populariteit tot ongekende hoogte: De burgemeester die een volksheld werd.

- Een burgervader die geliefd was bij alle Amsterdammers, maar ook een harde bestuurder die werd gevreesd door zijn ambtenaren. Joviaal en charmant, maar soms ook bot en bloedchagrijnig. Een straatvechter met een hekel aan verliezen: Amsterdam is zijn geliefde, integere doordouwer kwijt.

Eberhard van der Laan, de bepalende momenten uit zijn leven

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden