PlusVoor alle leeftijden

Feestelijke gedichten over verjaardagen, taart en andere geluksmomenten

Sommige kinderboeken ontstijgen de doelgroep die in de genrenaam besloten ligt. In deze rubriek licht Joukje Akveld boeken uit voor een publiek zonder bovengrens. Deze week: Altijd wat te vieren van diverse dichters en Carll Cneut (Querido, € 14,99).

Joukje Akveld
null Beeld -
Beeld -

Wie is Carll Cneut?

Carll Cneut is een internationaal gevierde, Vlaamse tekenaar. Hij illustreerde werk van Toon Tellegen, Edward van De Vendel en Peter Verhelst en maakte de kleur- en tekenboeken Vogels en Onderwater. In Cneuts werk, dat vaak door dieren wordt bevolkt en opvalt door de doorwrochte composities, zie je de invloed terug van zijn landgenoot James Ensor.

Wat is Altijd wat te vieren voor boek?

Een geïllustreerde poëziebundel. Uitgeverij Querido selecteerde dertig gedichten uit bundels van de afgelopen vijftig jaar. Er zit werk tussen van Bart Moeyaert, Joke van Leeuwen en Robbert-Jan Henkes. De gemene deler: alle gedichten zijn feestelijk. Ze gaan over verjaardagen, taarten en andere geluksmomenten. Carll Cneut maakte bij de bestaande gedichten nieuwe tekeningen.

Wat maakt het boek bijzonder?

De combinatie van woord en beeld. Querido heeft een lange traditie in het uitgeven van kinderpoëzie. Het uitgangspunt is origineel gekozen en de vormgeving van Herman Houbrechts is voorbeeldig. Hij geeft de vrijstaande illustraties van Cneut alle ruimte waardoor ze maximaal tot hun recht komen. Soms is iets simpels als wit op de pagina het geheim van een mooi boek.

En, is de bundel zo feestelijk als beloofd?

Zeker! Het boek bevat een fijne afwisseling van verjaardaggedichten tot de tevreden constatering: ‘Ik besta.’ Er zijn klassiekers als Annie M.G. Schmidts Mr. Van Zoeten die zijn voeten joedelend wast in het aquarium. Er is een geestig vers van Imme Dros waarin de combinatie van pindakaas en carnaval leidt tot grote gelukzaligheid. En This varkentje van Edward van de Vendel is een even vrolijke als ingenieuze mix van Nederlands en Engels waarin de lof van een varkentje met een turndroom wordt bezongen.

Cneut is in deze bundel op zijn best. Qua techniek verkeert hij op grote hoogten en de keuze voor wat hij uit de gedichten uitlicht is origineel én raak. Op zijn illustraties zijn alle mensen dieren. Het resultaat: verrukt dansende kikkers en een varkentje dat zielsgelukkig in de ringen hangt.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden