FD verbreekt banden met correspondent Boersma

Het Financieele Dagblad werkt niet meer samen met Ans Boersma, die donderdag Turkije is uitgezet.

Ans Boersma Beeld Privéfoto
Ans BoersmaBeeld Privéfoto

De krant verwijt de journalist nalatigheid: ze zweeg over een ex-geliefde die verdacht wordt van banden met een terroristische organisatie.

Dat schrijft de hoofdredactie van het FD gisteren op de eigen site. Boersma, die sociale en culturele antropologie studeerde aan de Vrije Universiteit in Amsterdam en sinds 2017 correspondent was voor de krant, wordt door het Openbaar Ministerie verdacht van valsheid in geschrifte. Volgens Nieuwsuur zou ze haar ex-vriend aan papieren hebben geholpen.

Strafbaar feit
Turkije kwam met een steviger strafbaar feit: Boersma is uitgezet omdat zij banden zou hebben met de terroristische organisatie Jabhat al-Nusra, zo meldde het land.

Haar ex-geliefde zit in Nederland vast op verdenking van lidmaatschap van diezelfde organisatie. Jabhat al-Nusra werkte samen met IS tijdens de burgeroorlog in Syrië.

"In gesprekken met het FD de afgelopen dagen heeft Ans Boersma onvoldoende duidelijkheid kunnen verschaffen over haar rol," aldus de hoofdredactie.

IS-strijder
Ook vindt de krant dat Boersma had moeten melden dat de man die in 2017 als IS-strijder werd herkend bij een bijeenkomst in De Balie haar ex-geliefde was. Later nam de man contact op met de Volkskrant, dat een interview met hem plaatste. Daarin zegt 'Aziz' dat hij sinds 2015 in Amsterdam woont en dat hij geen IS-strijder is, maar bang is voor het Syrische regime.

"De hoofdredactie is diep teleurgesteld over de nalatigheid van Boers," aldus de krant. "De vertrouwensrelatie is hierdoor ernstig geschaad. Om deze reden heeft het FD aan Boersma meegedeeld dat zij niet meer voor ons kan werken."

Inhoudelijk onjuistheden
Boersma schreef in de afgelopen twee jaar zo'n 45 artikelen voor het FD. De krant ziet op dit moment geen reden om aan te nemen dat de verslaggeving inhoudelijk onjuist is of om een andere reden niet voldoet aan de journalistieke standaarden die het dagblad hanteert.

Boersma werkte eerder als docent journalistiek op de Christelijke Hogeschool Ede. Ze was ook actief bij de Stichting Bootvluchteling.

Lees ook: 'Uitgezette journalist hielp ex aan valse papieren'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden