Fashion Week: de Jurk van de Dag - 1

Uit alle modellen die tijdens Amsterdam Fashion Week 2012 op de catwalk geshowd worden, kiest Het Parool dagelijks de Jurk van de Dag. Is onze keus terecht of had jij als lezer een heel andere jurk gekozen? Het woord is aan jou. Laat de fashionata in je spreken en kies uit drie modellen de komende dagen elke dag jouw Jurk van de Dag.

Bregje Lampe
Creaties van Magnus Dekker (l), Marga Weimans (m) en Claes Iversen Beeld Geert Snoeijer
Creaties van Magnus Dekker (l), Marga Weimans (m) en Claes IversenBeeld Geert Snoeijer

Claes Iversen

De Jurk van de Dag, vond de verslaggeefster. Iversen had zijn collectie gebaseerd op het moment dat de wereld net vergaan is. Zijn collectie verbeeldde een verzameling brokstukken. Vrolijke brokstokken, met veel bloemen. Want Iversen heeft geen reden tot zwartkijken. Hij heeft beschikking over een prachtige salon aan de Herengracht, hij heeft welgestelde privéklanten en hij begint langzaamaan een eigen handschrift te ontwikkelen. Hoe dat eruit ziet? Vrouwelijk, met altijd een paar variaties op het klassieke overhemd, een aantal lange jurken en veel handwerk.

Magnus Dekker
Een jaar geleden won Magnus Dekker met zijn prettig hysterische ontwerpen - denk aan felle kleuren, vlaggen, sjerpen, doorgestikte donsjacks en verknipte T-shirts - de Frans Molenaar Coutureprijs. Dit keer maakte hij indruk met een minstens zo uitgesproken collectie, waarin hij elementen uit de motorsport combineerde met grote afbeeldingen van Elvis en logo's van ijshockeyclubs. De broekjes waren ultrakort, de jassen groot en breed, een witte jurk was bezet met logo's van ijshockeyclubs en een van de capes was bewerkt met pailletten. Een eigenzinnig beeld, dat navolging verdient.

Marga Weimans
Met haar ontwerpen beweegt Marga Weimans zich op het snijvlak van mode en kunst. Dankzij de 18 centimer hoge plateauzolen van Jan Jansen leken de spektakelstukken van Weimans bijna te zweven. Veel zwart en wit. Hoekige vormen. Architecturele ontwerpen, noemt ze het zelf. De jurken kwamen niet alleen; modellen droegen metalen voorwerpen zoals tafels met zich mee, waardoor de jurken nog meer op gebouwen leken. Weimans doet het goed in het museale circuit. Sinds 2006 ontvangt ze een stipendium van het Groninger Museum, dat volgend jaar een overzichtstentoonstelling heeft gepland.

Foto's © Geert Snoeijer, www.geert-snoeijer.com

De jurk van Claes Iversen. Beeld Geert Snoeijer
De jurk van Claes Iversen.Beeld Geert Snoeijer
De jurk van Magnus Dekker. Beeld Geert Snoeijer
De jurk van Magnus Dekker.Beeld Geert Snoeijer
De jurk van Marga Weimans. Beeld Geert Snoeijer.
De jurk van Marga Weimans.Beeld Geert Snoeijer.
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden