PlusSerierecensie

Fargo seizoen 4: enerverende kijkervaring vol zwarte humor en geweld

De Coen Brothersklassieker Fargo (1996) begon met de klassieke disclaimer dat dit ‘een waargebeurd verhaal’ is maar ‘op verzoek van de overlevenden zijn de namen veranderd; uit respect voor de doden is de rest precies verteld zoals het is gebeurd’. De Coen Brothers hielden wel van een mystificatie en dus was deze disclaimer totale onzin: het met een Oscar bekroonde misdaadverhaal was van begin tot eind verzonnen.

De introductie bleef gehandhaafd in de tv-serie, waarvan sinds 2014 vier seizoenen verschenen, met nieuwe personages en dito verhalen, maar subtiele verwijzingen naar de oorspronkelijke film.

Het vierde seizoen, nu te zien op Videoland, verplaatst de handelingen van Fargo, North Dakota naar Kansas City, Missouri, anno 1950. In de proloog wordt nog verder teruggegaan, bij monde van het pientere zwarte schoolmeisje Ethelrida ­Pearl Smutney (E’myri Crutchfield) dat een werkstuk heeft gemaakt over de misdaadgeschiedenis van de stad. Ze vertelt hoe bevolkingsgroepen die als buitenstaanders werden beschouwd hun plaats opeisten in de onderwereld: in 1900 kwam de Joodse maffia, toen de Ierse, daarna de Italiaanse.

Criminele concurrenten

Anno 1950 willen zwarte gangsters de Italiaanse maffiosi verdrijven. De Faddaclan – die net de Ierse maffia heeft verdreven – ziet zich geconfronteerd met nieuwe criminele concurrenten onder leiding van de welbespraakte Loy Cannon (Chris Rock). Die kan het nog goed vinden met de oude maffioso Donatello, maar als deze het loodje legt, neemt zijn zoon, de heethoofdige Josto Fadda (Jason Schwartzman) de zaken over. Deze driftkikker heeft een uitgesproken hekel aan zwarten en weigert deals te sluiten met Cannon en zijn mannen.

Tussen deze criminele verwikkelingen door spelen de financiële problemen van de ouders van Ethelrida, die een begrafenisonderneming drijven. Vader Smutney is blank en doet de ‘witte’ uitvaarten; zijn vrouw is zwart en neemt de gekleurde begrafenissen voor haar rekening. Het gemengde huwelijk is een doorn in het oog van de geschifte verpleegster Oraetta Mayflower (Jessie Buckley), die een sleutelrol speelt in de troonopvolging in de Faddafamilie. Zij komt uit Minnesota en heeft als enige het zangerige accent dat de personages uit andere Fargoseizoenen kenmerkte.

Kleurrijke types

De familie Smutney krijgt ook te stellen met onverwacht bezoek van ma Smutneys criminele zus, die uit de gevangenis is ontsnapt met haar handlanger en geliefde. Met de komst van deze lesbische outlaws raakt de cast vol kleurrijke types overvol, zeker wanneer zich nog een corrupte rechercheur met een dwangneurose aandient plus een fascistoïde Italiaan die de tanden van Mussolini in een doosje in zijn zak bewaart.

Het vierde seizoen van Fargo heeft als centraal thema de plaats van de migrant in de VS, maar mist aanvankelijk focus doordat de ambitieuze opzet alle kanten op meandert. Vanaf de vierde aflevering komen de onderlinge verhaallijnen echter steeds beter bij elkaar en wordt ook dit seizoen van Fargo weer een enerverende kijkervaring vol zwarte humor en geweldsuitbarstingen.

Misdaadserie: Fargo, seizoen 4

Regie: Noah Hawley en anderen
Met: Chris Rock, Jason Schwartzman, Jessie Buckley, E’myri Crutchfield
Te zien op: Videoland, 11 afleveringen, elke zondag een nieuwe aflevering

De Coen Brothers Beeld Hollandse Hoogte / AFP
De Coen BrothersBeeld Hollandse Hoogte / AFP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden