PlusBoekrecensie

Fargo-eske verwikkelingen in Zweedse thriller Wolfzomer

Het boek speelt zich af in het uiterste noorden van Zweden, tegen de Finse grens. Beeld Getty Images
Het boek speelt zich af in het uiterste noorden van Zweden, tegen de Finse grens.Beeld Getty Images

Het is even wennen. Hans Rosenfeldt kennen we als de helft van het duo Hjorth Rosenfeldt – die andere is Michael Hjorth. Samen schrijven ze aan de geweldige thrillerserie De Bergmankronieken. Nu heeft Hans Rosenfeldt in zijn eentje een thriller geschreven: Wolfzomer.

Even wennen ook, omdat het fantastische personage dat in De Bergmankronieken de hoofdrol speelt, in dit boek ontbreekt. Geen Sebastian Bergman dus, die forensisch psycholoog en profiler van de Nationale Recherche die even briljant en ­charmant is als getroebleerd en ­egoïstisch en seksverslaafd.

In plaats daarvan geeft Rosenfeldt ons een politieagente met opvliegers. Die niets meemaakt in de kleine Zweedse stad Haparanda, ver weg in het landsdeel Norrland, aan de grens met Finland. De grootste bezienswaardigheid in Haparanda is de Ikea. Het contrast met De Bergmankronieken had niet groter kunnen zijn.

Natuurlijk laat Rosenfeldt deze Hannah Wester nu wel van alles meemaken. Het verhaal begint met een stervende wolf en een shoot-out tussen Finse en Russische gangsters.

Doldwaze taferelen

De tassen drugs en geld die daarmee zijn gemoeid, belanden in Haparanda. En dan komt er ook nog iemand naar de stad om die drugs en dat geld terug te halen. Waarna de, ik kan het niet anders omschrijven, doldwaze ontwikkelingen in dit Fargo-eske ­verhaal elkaar snel opvolgen.

Hans Rosenfeldt heeft duidelijk veel lol gehad in het uitdenken en opschrijven van dit verhaal. Daarbij keek hij niet op een onwaarschijnlijkheid en toevalligheid meer of minder, maar ze dienen om het verhaal voort te stuwen. Je vergeeft het de schrijver, omdat hij daarmee de spanning opvoert. En ook omdat hij heeft gekozen voor het perspectief waarin je als lezer meer weet dan de personages. (“Nee! Doe dat niet!”)

Naast de actie en het speurwerk heeft hij ook oog voor de persoonlijke besognes van een aantal figuren. In een aantal hoofdstukken geeft hij zelfs een stem aan de stad Haparanda. Een bijzonder perspectief dat deze thriller nog genietbaarder maakt. Hannah Wester zullen we ongetwijfeld weer gaan terugzien. Al haalt dit verhaal het niet bij de delen uit de serieuzere De Bergmankronieken, Wolfzomer is veel meer dan zomaar een tussendoortje.

null Beeld -
Beeld -

Thriller: Hans Rosenfeldt, Wolfzomer. Vertaald door Corry van Bree, Cargo, €20,99, 400 blz.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden