PlusReportage

Fans verwelkomen Duncan Laurence op Schiphol

Duncan Laurence, winnaar van het Eurovisiesongfestival en Nederlands nationale trots, werd zondagavond door tientallen fans luid onthaald op Schiphol. ‘Dit is historisch.’

Raounak Khaddari

“Ik sta hier al vier uur”, zegt Kim Tillekens (36). Ze draagt een oranje shirt, een rood-wit-blauwe sjerp en heeft haar telefoon in de aanslag. “Al moet ik tot vanavond tien uur wachten, ik wil dit meemaken. Dit is historisch.”

De ruimte rondom vertrekhal vier vult zich rond drie uur met steeds meer fans van de winnaar. De officieuze dresscode is oranje; het merendeel van de bezoekers heeft zich eraan gehouden. Er wapperen vlaggen met ‘Duncan’ erop, foto’s van zijn optreden worden omhoog gehouden, het refrein wordt gezongen en dat alles ruim drie uur voordat de winnaar door de schuifdeuren tevoorschijn komt.

Fit

Nog voor Laurence, die even voor vijf uur ’s middags landde op Schiphol, zijn fans begroet, staat de 25-jarige de pers te woord in een afgesloten ruime op de tweede verdieping van de luchthaven. Daar is niet te zien aan Laurence (die officieel Duncan de Moor heet) dat hij amper heeft geslapen.

Na zijn historische winst in Tel Aviv, waar hij dankzij publieksstemmen Zweden en Italië achter zich liet, stonden er nog een persconferentie en een optreden gepland. Hij was rond vijf uur pas in het hotel en vanmorgen voor twaalven moest hij zich melden op het vliegveld. “Ik voel me wel heel fit”, zegt Laurence trots. “Ik stuiter door de adrenaline.” Al weet hij wat hij op zeer korte termijn gaat doen: slapen. Daarna begint hij aan een clubtournee door Nederland en volgen optredens in onder andere Londen, Berlijn, Kopenhagen en Stockholm.

De winnaar is onder de indruk van wat er op hem afkwam na de winst. Zo belde Mark Rutte om hem te feliciteren. “Al verstond ik hem niet. Dus zei ik: Sorry Mark, ik denk dat je leuke dingen zegt, maar ik hoor je niet. Ik ga je later terugbellen.” Het Koninklijk Huis liet via een tweet weten dat ze trots zijn en hij schreef historie door voor het eerst in 44 jaar voor Nederland het songfestival te winnen. Hoe dat voelt? Laurence: “Geen idee. Dat is nog niet ingedaald.”

Applaus

Een verdieping lager, in de vertrekhal, is de spanning gestegen. Tussen het gezang door -All I know, all I know. Loving you is a losing game- en het applaus dat klinkt als de winnaar verschijnt in vertrekhal vier, zoeken fans naar stoelen. “Waar is nog een stoel?”, klinkt het gehaast. Niet om op te zitten overigens. De zwarte stoelen van de Starbucks dienen als verhoging om een glimp van Laurence op te vangen. Anderen rennen ondertussen naar de uitgang om daar een plek vooraan te bemachtigen of staan op de banken van de koffietent.

“Dit wil je toch meemaken”, zegt Tillekens die als administratief medewerker bij een verzekeringskantoor werkt. Zaterdag stond ze nog te gillen en moest ze huilen door de spanning. Nu staat ze trots vooraan met andere songfestivalliefhebbers te praten. “Het schept een band.”

In de vier uur dat ze staat te wachten, ontmoette ze 47-jarige Erik Martens. Hij had een fles champagne koud staan. “Die kon eindelijk open. Het is Nederlands trots. Dat moet je vieren.”

Dankzij de winst van Laurence wordt het songfestival volgend jaar in Nederland georganiseerd. Hoe en in welke stad dat zal zijn, is nog niet bekend. De zanger zelf zegt geen voorkeur te hebben. Morgen zitten de partijen die het festival organiseren, NPO, AvroTros en NOS voor het eerst met elkaar om tafel om daarover te spreken. Tillekens en Martens weten het in ieder geval al zeker: “Wij zijn erbij.”

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden