Fans lopen uit voor Big Lebowski-reünie

Het moet een vreemd schouwspel zijn geweest, gisteren in de Hammerstein Ballroom in New York. Op het podium hadden zich de hoofdrolspelers verzameld van de dertien jaar oude cultfilm The Big Lebowski. Maar wat ze zeiden, was soms nauwelijks te verstaan: dolgedraaide fans slingerden vanuit de zaal voortdurend citaten uit de film naar hun hoofd.

Jeff Bridges (links) en John Goodman gisteren in New York. Beeld bruno
Jeff Bridges (links) en John Goodman gisteren in New York.Beeld bruno

Ter gelegenheid van het verschijnen van de film op Blu-ray leek het filmmaatschappij Universal Studios een goed idee om een reünie van de cast te organiseren. Nog mooier zou het zijn als die samenviel met het Lebowski Fest, een evenement dat halfjaarlijks wordt georganiseerd door het nog steeds uitdijende leger mensen die als een blok zijn gevallen voor het verhaal van 'The Dude', zoals de door Jeff Bridges vertolkte hoofdrolspeler wordt genoemd.

Dus Bridges was er ook. Hij zat, blijkens het verslag in de New York Times, op het podium ingeklemd tussen John Turturro, Julianne Moore, John Goodman en Steve Buscemi. Ze werden enthousiast ontvangen door een menigte liefhebbers die zich soms hadden verkleed als hun favoriete personage uit de film - of dat nu de in een nauwsluitend bodysuit gehesen bowler The Jesus (John Turturro) was, of de als een halve militair uitgedoste veteraan Walter Sobchak (John Goodman). Anderen gingen vermomd als bowling-kegel.

White Russians

Terwijl fans zich in de zaal te goed deden aan een White Russian, de favoriete cocktail van The Dude, vertelden de hoofdrolspelers over de totstandkoming van The Big Lebowski. Tot op de dag van vandaag is het een onbetwist hoogtepunt in het oeuvre van de filmmakers Ethan en Joel Coen.

Steve Buscemi, die in de film bowler Donny speelt, zei dat hij helemaal geen trek had in de rol toen hij het script voor het eerst onder ogen kreeg. En John Goodman, die toch in aardig wat komedies aantrad, vertelde dat hij nog nooit zo veel lol heeft gehad tijdens de opnamen van een film. 'Zelfs op mijn vrije dagen ging ik naar de set.'

Favoriete film
Alle acteurs getuigden van hun ontmoetingen door de jaren heen met wildvreemden die hen even aan hun rol wilden herinneren. Stuk voor stuk hebben ze sinds de release van The Big Lebowski hun loopbaan met veel succes voortgezet, maar soms lijkt het alsof die ene film de enige was die ze ooit maakten.

Julianne Moore: 'Loop je over straat, komt er iemand naar je toe: hé, je zit in mijn favoriete film. Je raadt nooit welke het is! Sommigen zeggen dat ze 'm vijf keer, tien keer, twintig keer gezien hebben. Eigenlijk is het de enige film die ze ooit hebben gezien.'

null Beeld bruno
Beeld bruno
null Beeld bruno
Beeld bruno
null Beeld bruno
Beeld bruno
null Beeld reuters
Beeld reuters
null Beeld ap
Beeld ap
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden