Han Lips kijkt tv

Famke Louise kwaakte blaartrekkende nonsens uit

Han Lips schrijft elke dag over wat hem is opgevallen op tv. Vandaag: dat #ikdoenietmeermee van influencers bleek ook op hun protest te slaan.

Han Lips
Famke Louise wacht bij Jinek.  Beeld
Famke Louise wacht bij Jinek.

Ook Lips kan er niet omheen: #ikdoenietmeermee was dinsdag het gesprek van de dag op de zo gewantrouwde mainstream media, van RTL Boulevard tot de De Vooravond en van het NOS Journaal tot Jinek. Qua impact hadden de Vaag Bekende Nederlanders die zo dapper tegen de coronamaatregelen in opstand kwamen onder het potsierlijke motto ‘free the people’ dus hun zin.

Lips kende minimaal de helft van deze door Viruswaarheid geronselde schnabbelaars niet, maar over de invloed van deze zelfbenoemde influencers kan het RIVM alleen maar dromen. Eerder bood de overheid immers al flinke bedragen aan dezelfde influencers aan – onder wie Famke Louise – om de jeugd te doordringen van het belang van de coronamaatregelen.

Dinsdag viel het Lips vooral op dat de meeste stoere opstandelingen hun keutel weer introkken. Zo gaf amateurviroloog en zanger Tim Douwsma bij RTL Boulevard lafjes toe dat de hashtag #ikdoenietmeermee ‘misschien niet zo goed was gekozen’.

Bij Jinek zat Famke Louise vooral te wachten tot de grote mensen waren uitgepraat. Ze deed eerst duidelijk niet mee, geheel in stijl van de veelbesproken hashtag. Maar toen ze uiteindelijk haar ding mocht doen kwaakte ze blaartrekkende nonsens uit van het niveau ‘De vorige lockdown had geen effect’ en ‘Ik heb veel respect voor corona.’

En toen Jinek haar om haar mening vroeg haalde de woordvoerder van #ikdoenietmeermee een spiekbriefje tevoorschijn dat ongetwijfeld door Viruswaarheid­profeet Willem Engel was volgekrabbeld. Hulde voor Diederik Gommers, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care, die met engelengeduld probeerde het onsamenhangende verhaal te begrijpen.

#Lipsdoetnogwelmee en wenst alle influencers niet meteen corona toe – maar een fikse influenza lijkt gepast.

Reageren? hanlips@parool.nl

Jinek en Op1 scoren kijkers met #ikdoenietmeermee

Veel mensen stemden woensdagavond af op de talkshows om te horen waarom BN’ers de actie #Ikdoenietmeermee steunen. Famke Louise en Tim Douwsma schoven aan in respectievelijk Jinek en Op1 om uit te leggen waarom ze hadden opgeroepen de coronaregels niet meer te volgen.

Voor Jinek was het een van de twee best bekeken afleveringen van dit seizoen. Ruim een miljoen kijkers zagen hoe Famke Louise haar uitspraken op sociale media iets nuanceerde, blijkt uit cijfers van Stichting KijkOnderzoek.

Ook Tim Douwsma was woensdagavond minder fel. Eerder op de dag zei de zanger al dat de hashtag ongelukkig was gekozen en in Op1 vertelde hij onder meer niet achter het gedachtegoed van Willem Engel, de man die de actie initieerde, te staan. Op de talkshow stemden 922.000 mensen af. Daarmee was het het negende best bekeken programma van de dag.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden