PlusBlikvangers

Familie is een vrolijk beeld van een klassiek gezin

De stad staat vol met kunst, van wereldvermaarde kunstenaars tot anonieme beeldhouwers. Wat zijn de verhalen achter deze beelden? Deze keer: Familie.

Familie van Paul de Reus in Van Goghpark op IJburg Beeld Nosh Neneh
Familie van Paul de Reus in Van Goghpark op IJburgBeeld Nosh Neneh

Sinds 2008

Kunstenaar Paul de Reus

Waar Theo van Goghpark

De naamgever zou het zelf vast een reuzenbak hebben gevonden: in 2008 werd achter op het IJburgse Haveneiland, bij het eindpunt van tramlijn 26, het Theo van Goghpark geopend. Toch mooi dat de vier jaar eerder bruut vermoorde cineast en allround druktemaker zo blijvend wordt geëerd.

Het is ook een fijn park. Heel veel bomen zijn er niet – de platanen die er staan komen van het Europaplein bij de RAI, waar ze moesten wijken voor de Noord/Zuidlijn – maar er is wel heel veel gras. Er ligt een basketbalveld en er is een speeltuintje.

Aan de westkant van het park staat het kunstwerk Familie van Paul de Reus. Het is een vrolijk beeld van een klassiek gezin: vader, moeder en twee kinderen. Vader en zoon dragen beiden een blauwe broek en een groene trui, de dames gaan gehuld in rode jurken. De ouders liggen met hun benen recht omhoog gestrekt. Op hun voeten staan de kinderen, ieder met een bloemetje in de mond.

De meeste ouders dragen hun kinderen op handen, dit ouderstel doet het op voeten, zoiets? De maker van het beeld, Paul de Reus (1963), moet lachen.

“Dat is mooi bedacht, maar ik wilde gewoon een vrolijk beeld maken van ouders die, zoals je dat doet in een park, gezellig aan het spelen zijn met hun kinderen. Een van de opdrachten was dat het beeld zo hoog moest zijn dat je het vanaf de halte van de 26 zou kunnen zien. Zo is het gekomen dat de kinderen op de voeten van hun ouders staan.”

Familie is 2,5 meter hoog en 3,5 meter breed. Het beeld weegt wel 1700 kilo. Dat het zo zwaar is, komt doordat het is gevuld met beton. Een kunstwebsite beweert dat het daarin uniek is. Ook daarom moet Paul de Reus lachen. “Dat gebeurt vaker, hoor. Het Nijlpaardenbeeld van Tom Claassen, dat ook op Haveneiland staat, is precies zo gemaakt. Mijn beeld is met beton gevuld omdat het anders geluidoverlast zou kunnen veroorzaken. Dan gaan er ’s avonds ­jongeren op trommelen.”

Zo te zien wordt het beeld wel regelmatig beklommen. Op sommige plaatsen is de epoxyverf waarmee het in felle kleuren werd beschilderd zo gesleten dat het brons glimmend bloot komt te liggen. Niks aan de hand, volgens De Reus. “Gewoon af en toe even bijverven.”

Gaat de kunstenaar, die in Amsterdam woont, geregeld kijken bij zijn beeld? “Uh, nee, sinds de onthulling ben ik er maar één keer geweest. IJburg ligt voor mij totaal uit de route.”

null Beeld Jet de Nies
Beeld Jet de Nies
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden