PlusRecensie

Faldbakkens homp ‘dynamische klei’ blijkt een verrassende huisgenoot

null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Als een mens iets gaat fabriceren in een roman, leidt dat natuurlijk tot ontwikkelingen. Het gefabriceerde wordt onderdeel van het verhaal, krijgt een rol daarin. Gaat ‘leven’, zou je zelfs kunnen zeggen.

In de roman Wij zijn met vijf van de Noorse schrijver Matias Faldbakken is dat ook zo als op een avond bouwvakker-timmerman Tormod Blystad besluit dynamische klei te gaan maken. We zijn dan vijftig bladzijden onderweg in de roman en Faldbakken heeft zijn pionnen op het bord gezet.

Tormod is een familieman. Hij en jeugdliefde Siv hebben twee kinderen en wonen in een dorp in de provincie. Tormods met drank, pep (amfetamine) en heavy metal ­(Metallica) gevulde dagen liggen ­achter hem. Vriend Espen, met wie hij keer op keer naar de kloten ging, is uit zijn leven verdwenen.

Ja, Matias Faldbakken, daar zit je dan met je gezinnetje. Er moet iets gebeuren. En dan laat hij Tormod uit nieuwsgierigheid dynamische klei ontwikkelen, waarbij ook Espen weer ten tonele verschijnt – met alle gevolgen van dien.

Want die dynamische klei zou misschien zoiets moeten worden als Herman, het levende gist. Maar het ‘deeg’ in Wij zijn met vijf, ook wel plasticineklei genoemd, gaat werkelijk leven – en wordt deel van het gezin. (Klei en leven, denk je aan de golem uit de Joodse legende, en je kunt deze kleiklomp als verre, verre familie zien.)

Onwaarschijnlijk onderhoudend

Met duidelijk plezier laat Faldbakken het verhaal vervolgens ontsporen. Met zijn directe en aanstekelijke stijl – hij spreekt de lezer geregeld aan, waarmee hij deze bondgenoot maakt – en de nodige humor maakt hij van een onwaarschijnlijk gegeven een meer dan onderhoudend verhaal, waarin je wilt meegaan. Dat klei niet kan gaan leven, doet er ­helemaal niet toe en dat is knap van Faldbakken.

Wij zijn met vijf is daarnaast ook een maatschappelijke roman, want de homp klei veroorzaakt onrust in het dorp. Het is een indringer, een vreemdeling, een onruststoker. En daar houden mensen niet van. Voor Tormod is het maken een ontsnapping aan het gezapige, de kinderen gaan zich aan de klei hechten en Siv staat nogal ambivalent tegenover de nieuwe huisgenoot. En intussen groeit en groeit het fabrikaat…

null Beeld -
Beeld -

Fictie: Matias Faldbakken, Wij zijn met vijf. Uit het Noors vertaald door Michiel Vanhee en Sophie Maertens. Uitgeverij Oevers, €19,95, 264 blz.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden