Failliet verklaarde fotobeurs Unseen maakt doorstart

De twee weken geleden failliet verklaarde fotobeurs Unseen wordt voortgezet door Art Rotterdam en GalleryViewer.com. Fons Hof en Johan de Bruijn, oprichters van GalleryViewer.com, vormen de nieuwe directie.

Jan Pieter Ekker
null Beeld Dingena Mol
Beeld Dingena Mol

Volgens De Bruijn zullen GalleryViewer.com en Unseen elkaar versterken en laten groeien. “De fotobeurs is altijd erg goed geweest in het bereiken van nieuwe groepen kunstliefhebbers; vaak kochten zij op Unseen hun eerste werk. Juist dat publiek wil zich online op het aanbod oriënteren voordat ze een kunstwerk in de galerie of op de beurs in het echt gaan bekijken.”

Hof, tevens directeur van Art Rotterdam, de belangrijkste Nederlandse beurs voor hedendaagse kunst: “Veel galeries hebben vorige week, tijdens Art Rotterdam, hun vertrouwen in ons uitgesproken als organisatie om Unseen te gaan voortzetten. Dat was voor ons doorslaggevend om een bod op de activa uit te brengen. Unseen is een uniek evenement dat veel heeft betekend voor de fotografie in Nederland. Bovendien is het in de loop der jaren tot een ijzersterk merk uitgebouwd. Het zou echt heel erg zonde zijn geweest als dat allemaal verloren was gegaan.”

Kapitaalkrachtige sponsoren

De drie commerciële vennootschappen die het evenement organiseren – Unseen International, Unseen Media en Unseen Amsterdam – werden eind vorige maand failliet verklaard; de aan de bedrijven gelieerde, onafhankelijke stichting Unseen Foundation is niet failliet.

Het faillissement kwam voor de buitenwereld onverwacht; het evenement beschikt over kapitaalkrachtige sponsoren als ING en KPMG Meijburg en krijgt subsidie van het Amsterdams Fonds voor de Kunst. De achtste editie van het festival, die afgelopen herfst werd georganiseerd op het terrein van de Westergasfabriek, werd met zijn 25.000 bezoekers als succesvol gezien. Voorbereidingen voor een nieuw evenement, in september van dit jaar, waren in volle gang.

Hof: “Wij hebben de activa gekocht, ik heb geen inzage gehad in de schuldenlast. Maar Unseen is zeker niet ten onder gegaan aan zelfverrijking, eerder aan ambitie. Je moet niet op te grote voet leven. Unseen is met een oppervlakte van 2500 vierkante meter veel kleiner dan Art Rotterdam, dat 9000 vierkante meter groot is, maar de beurs had wel acht man in vaste dienst en Art Rotterdam helemaal niemand. Dat is een freelance-organisatie met tijdelijke contracten in aanloop naar de beurs; op het hoogtepunt werken we met zeven man aan de beurs.”

“We weten wat de huur is en we weten wat de verhuur van de stands kan opbrengen. De prijzen gaan overigens niet omhoog. Evenmin gaan we aan koppelverkoop doen. Daar is ook helemaal geen ruimte voor. Galeries moeten het zien zitten, en volgens mij zien ze Unseen zitten; er wordt heel veel verkocht op Unseen.”

Ook Duncan Stutterheim, mede-eigenaar van de Westergas, is blij met het behoud van Unseen voor zijn ‘kunst- en cultuurdorp’. “Unseen is al negen jaar een van de belangrijkste culturele evenementen op Westergas en trekt jaarlijks 25.000 bezoekers. Het is een heel gevarieerd, geïnteresseerd, jong en cultureel publiek. Heel fijn dat we dit voor onze locatie kunnen behouden,” aldus Stutterheim.

Belangrijke ingrediënten

De nieuwe directie is van plan het eigenzinnige karakter van het evenement te beschermen. Hof: “De basis is gewoon sterk. Alle belangrijke ingrediënten die het succes van Unseen bepaalden, zullen we blijven koesteren: de prachtige Gashouder als locatie, de bijzondere architectuur van de beurs en de gezelligheid buiten, rondom de beurs. En we gaan ook door met de boekenmarkt. Die brengen we onder in het Transformatorhuis, het gebouw naast de Gashouder.”

Unseen wordt gehouden van 18 t/m 20 september in de Gashouder.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden