PlusFilmrecensie

Fahim is een aardige feelgoodfilm, maar diepgang ontbreekt

Roosje van der Kamp
Fahim Beeld
Fahim

“Jouw valkuil,” zegt schaakmeester Sylvain (Gérard Depardieu) tegen zijn getalenteerde pupil Fahim (Assad Ahmed), “is dat je altijd wilt winnen.” Goede schakers spelen namelijk niet per se om te winnen, maar vooral om niet te verliezen: remise scoort een halve punt en dat is nog altijd beter dan de nul die verliezen opbrengt. De film, over een 8-jarige jongen die met zijn vader vanuit Bangladesh naar Frankrijk is gevlucht en daar schaakkampioen wil worden, volgt eigenlijk dezelfde strategie als Sylvain aanprijst.

De gedramatiseerde vertelling van de jonge jaren van de bekende schaker Fahim Mohammad stipt de pijnlijke punten uit zijn jeugd aan, zonder een gevaarlijk politiek statement te maken. Dat Fahim en zijn vader Nura dreigen te worden uitgezet, lijkt vooral om een procedurele fout te gaan: van meet af aan wordt ons duidelijk gemaakt dat deze vluchtelingen horen te blijven. Tegelijkertijd wordt het asielzoekerscentrum als een vrolijke boel afgebeeld en worden de gruwelijkheden die Nura te verduren krijgt vluchtig op camera gevangen. Hoe Nura zich voelt, weten we niet – misschien omdat hij, in tegenstelling tot zijn zoon, geen Frans spreekt en alleen maar glimlacht.

Ondanks een sombere opening, waarin we zien hoe een demonstratie gewelddadig de kop wordt ingedrukt, worden de gebeurtenissen met een lichthartige toon in beeld gebracht. Wanneer Fahim zijn moeder bijvoorbeeld moet achterlaten, stort hij huilend in elkaar; in de volgende scène lijkt hij al over het verlies heen te zijn. Het zorgt voor een gemakkelijk te bekijken film, maar dit gaat wel ten koste van diepgang, zelfs voor een film met een 8-jarig jongetje als hoofdpersonage.

Hoewel Fahim het kampioenschap moet winnen om in het land te blijven, staat in de film weinig op het spel. Het is eigenlijk vanaf het begin duidelijk dat hij zal winnen. Zijn tegenslagen komen daarom ook niet echt binnen. Uiteindelijk is Fahim een aardige feelgoodmovie die de hachelijke situatie van Fahim en zijn vader feitelijk op camera weet te vangen, zonder daarbij diep op de emotionele tol van het leven als vluchteling in te gaan.

Fahim

Regie Pierre-François Martin-Laval
Met Gérard Depardieu, Assad Ahmed, Isabelle Nanty
Te zien in Cinecenter, The Movies, City, Tuschinski

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden