Plus

Facebook: sektarische club of ideale werkgever?

Zijn de techgiganten in Silicon Valley vrouwonvriendelijke bolwerken vol macho's? Elke Karskens (32), hoofd regionale marketing bij Facebook, merkt er niets van. 'Mijn collega's zijn heel genereus.'

Tijdens hun pauze kunnen Facebook-medewerkers ontspannen op het dak van het hoofdkantoor in Menlo Park Beeld EPA
Tijdens hun pauze kunnen Facebook-medewerkers ontspannen op het dak van het hoofdkantoor in Menlo ParkBeeld EPA

Van buitenaf lijkt het nieuwe hoofdkantoor van Facebook in Menlo Park niet eens zo spectaculair. Mede door de ligging - direct aan een drooggevallen moeras in een uithoek van San Francisco Bay - oogt het zelfs een tikje desolaat. Spoedig wordt duidelijk dat de schoonheid van het door de bekende architect Frank Gehry ontworpen gebouw aan de binnenkant schuilt.

Op diverse plaatsen hebben straatartiesten kleurrijke muurschilderingen aangebracht, naar verluidt in opdracht van grote baas Mark Zuckerberg zelf. De uitgestrekte kantoorruimten zijn soms een tikje industrieel, maar altijd smaakvol ingericht. Al kennen Amerikanen het begrip niet, het is er gewoon gezellig.

Boven sommige bureaus hangen zilverkleurige ballonnen in de vorm van een getal, van één tot soms wel negen. "Zo vieren we iemands Faceversary, de dag dat je in dienst kwam," vertelt de persdame. "Het getal symboliseert het aantal jaren dat je voor Facebook werkt."

Groene oase
Het pronkstuk van het nieuwe hoofdkantoor is op het dak te vinden: daar is een park van een halve kilometer lengte aangeplant, vol meanderende paadjes, weelderige begroeiing en een fors grasveld. De 10.000 Facebookmedewerkers kunnen er tijdens de lunch een luchtje scheppen, maar ook werken en vergaderen. De lantaarnpalen naast de talloze bankjes zijn uitgerust met usb-aansluitingen.

Lopen door deze groene oase is een enigszins surrealistische ervaring. Geen moment waan je je boven op een groot bouwwerk. "Cool hè," zegt Elke Karskens. "Tijdens de lunchpauze komen we hier graag eten."

Karskens (32) werkt ruim zes jaar bij het sociale medium. Eerst in Londen, als marketing manager voor Europa, Afrika en het Midden-Oosten, en sinds een kleine drie jaar op het hoofdkantoor in Californië. "Toen ik begon, telde het Londense kantoor vijf medewerkers, bij vertrek zeventig."

TomTom Go
Als hoofd regionale marketing stuurt Karskens teams in Europa, Azië en Afrika aan. "We richten ons op bedrijven wereldwijd. Het is onze taak ervoor te zorgen dat ondernemers bekend zijn met alle platforms die wij als Facebook bieden." Daaronder vallen bijvoorbeeld Facebook Messenger, Whatsapp en Instagram. Maar ook Facebook Login, waarmee ontwikkelaars mensen via Facebook kunnen laten inloggen op hun website.

Karskens hoefde niet lang te wennen aan de Amerikaanse westkust. "Als marketingmanager kwam ik minstens vier keer per jaar in Menlo Park, dus de omgeving kende ik goed. Ik voelde me hier snel thuis."

Al sinds haar studie is Karskens gefascineerd door de mogelijkheden van technologie. Dat gevoel werd aangewakkerd toen ze bij TomTom in Amsterdam werkte. "Het eerste navigatiekastje, de TomTom Go uit 2005, had een enorme impact. Ik zag hoezeer markten door nieuwe technologie helemaal op hun kop kunnen worden gezet."

Haar eerste echte baan in de techmarketing kreeg Karskens bij Skype. Daar trok ze de aandacht van het rap groeiende Facebook. Al snel volgde het aanbod van 'The Social Network' om naar het hoofdkantoor te verkassen. Ze hoefde niet lang na te denken. "Ik wilde met mijn werk meer impact hebben en dit was dé kans." Ook haar echtgenoot, die ze in Londen leerde kennen, werkte graag mee. "Beiden droomden we ervan in de VS te werken."

Gratis vervoer
De arbeidsvoorwaarden bij Facebook zijn befaamd. Mede om te voorkomen dat medewerkers worden weggelokt door vlakbij gelegen concurrenten als Apple en Google wordt alles gedaan om het personeel het naar de zin te maken. "Naast gratis vervoer en maaltijden is er geweldige gezondheidszorg voor mij en mijn gezin."

Nu Karskens in verwachting is van haar tweede kind, wachten haar vier maanden zwangerschapsverlof. Eveneens behoorlijk bijzonder: die vier maanden zijn er ook voor mannelijke werknemers. "Die tijd wordt ook echt gebruikt," stelt ze. "Dat wordt gestimuleerd."

Vanwege haar zwangerschap rijdt de geboren Amsterdamse momenteel zelf per auto van woonplaats San Francisco naar Menlo Park. Maar normaliter pakt ze een van de gratis shuttles, die op diverse plekken in de stad Facebookmedewerkers oppikken. "Eigenlijk vind ik een shuttle prettiger. Ze zijn uitgerust met wifi."

Het pakket arbeidsvoorwaarden en de werkcultuur hebben Facebook al meermalen de titel van 's werelds beste werkgever bezorgd. Tegelijk hangt er rond het sociale netwerk nog altijd een mysterieuze sfeer. Door de jaren heen klapten diverse ex-medewerkers uit de school over de persoonlijkheidscultus die rond ceo en oprichter Mark Zuckerberg zou heersen.

Klaagmuur
Zo verscheen dit voorjaar in Nederland een boek van de ontslagen manager Antonio García Martínez. Hij ziet sektarische trekjes, waarbij hij het vieren van de bovenvermelde Faceversary als voorbeeld noemt. Andere kritiekpunten: een vermeend gebrek aan privacy en de lange werkdagen, waarbij medewerkers 24/7 klaar zouden moeten staan.

Karskens: 'Het liefst ga ik met een gratis shuttle naar mijn werk. Die hebben wifi' Beeld
Karskens: 'Het liefst ga ik met een gratis shuttle naar mijn werk. Die hebben wifi'Beeld

Zijn deze verhalen slechts kwaadsprekerij van rancuneuze werknemers? Karskens zegt ze in elk geval niet te herkennen. "De voorbeelden klinken nogal ver van mijn bed, alsof het over een ander bedrijf gaat." Dat geldt eveneens voor recente verhalen over de machocultuur in Silicon Valley. Er is kritiek over het lage aantal vrouwelijke techneuten (soms minder dan 20 procent) bij de grote bedrijven Google, Apple en Facebook.

Karskens roemt het werk van Sheryl Sandberg, chief operating officer en rechterhand van Mark Zuckerberg. "Zij spant zich al jaren in voor diversiteit en een inclusieve bedrijfscultuur." Net als bij Google heeft het personeel wekelijks de mogelijkheid om de directie te bevragen. "Die bijeenkomsten zijn er elke vrijdag en zijn voor iedereen bij te wonen. Op een grote 'klaagmuur' met de woorden 'Why aren't we talking about?' en 'What's on your mind?' kan iedereen zijn punten aangeven."

Wat Karskens betreft blijft ze nog lang bij Facebook werken, maar ze wil ooit wel terug naar Europa met haar gezin. "Dit is het mooiste bedrijf waar ik ooit heb gewerkt. Ik werk hier met de slimste mensen in de wereld en mijn collega's zijn heel genereus. Ze zijn absoluut niet territoriaal."

Het leven in Californië is ook een grote pre. "Mijn man werkt bij Spotify in San Francisco, we hebben het hier enorm naar onze zin. De zon schijnt altijd en het leven is goed. Alleen voor mijn ouders is het jammer. Zij zien hun kleinkind zo wel erg weinig."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden