Facebook Liberation Army: 'Netwerk moet bevrijd worden van foute bezitters'

De emancipatie van de Facebookgebruiker begint op dinsdag 23 juni in de Stadsschouwburg op het Leidseplein, tijdens de Facebook Farewell Party. Tenminste, als het aan de strijders van de Facebook Liberation Army ligt.

Beeld Waag Society

Het 'leger' bestaat uit Facebookgebruikers die zich storen aan 'de commerciële machthebbers en de wantoestanden binnen het sociale platform'. Tegelijkertijd erkennen ook zij de voordelen van het netwerk; afscheid nemen gaat lastig, vinden de actievoerders. Hoog tijd voor een grootschalig evenement, aldus de Facebook Liberation Army.

Marleen Stikker, directeur en medeoprichtster van Waag Society, een broedplaats voor sociale innovatie, is betrokken bij de beweging sinds het eerste uur. 'Het begon ongeveer een jaar geleden bij mij te knagen, want wat doet Facebook met mijn gegevens? Het broeit al langer en bij meer mensen. Dit feest bundelt al die onderbuikgevoelens.'

In een verklaring beschrijft de beweging waarom de bevrijding van Facebook van belang is. 'We worden in de weg gezeten door tijdlijnen en andere opgelegde inrichtingseisen, onze gegevens worden verkocht en onze privacy wordt geschonden. (...) Wij willen zelf onze macht, dat is toch een normale eis aan een sociaal platform?'

Guerilla acties
'Er is iets raars aan de hand,' zegt Stikker, als ze de strijdlustige toon van het pamflet probeert te verklaren. 'Mensen gedragen zich op alle vlakken bewust en verantwoord, maar van ons sociale medium slikken we veel te veel. We nemen het allemaal voor lief.'

De Facebook Liberation Army beraamt snode plannen om het netwerk te bevrijden, zo schrijven ze op hun eigen Facebookpagina. Stikker: 'Guerilla-achtige taferelen? Misschien.' Ze wil nog niets loslaten over wat de acties zoal inhouden.

Een algoritme geworden
Wel benadrukt Stikker dat de beweging Facebook niet geheel afvalt. 'Het is een prettig medium, maar ik ben bezorgd. Van een auto wil je toch ook onder de motorkap kunnen kijken? Heb je eenmaal alles gecontroleerd, dan rij je er een stuk rustiger in rond.' Bovendien schermt de organisatie zich niet volledig af. 'Het is deels een antropologisch onderzoek.'

Stikker gaat binnenkort van Facebook af. 'Ik heb het gevoel dat ik een algoritme ben geworden, een stukje software. Ik ben mijn eigen soevereiniteit verloren.' Over twee weken is het zover, dan zal ze met een groot gebaar haar account ontmantelen.

Op dinsdag 23 juni organiseert de Facebook Liberation Army een avond in de Stadsschouwburg met o.a. Sanne Wallis de Vries, Hans Schnitzler en Aral Balkan. Entree is vanaf €12,50 (een Facebook-medewerker betaalt €1249).

Marleen StikkerBeeld Marco Baiwir
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden