PlusFilmrecensie

F*ck de liefde is een platvloerse komedie met gebrek aan karakter

De eerste speelfilm van Lodewijk van Lelyveld en Appie Boudellah F*ck de liefde is een slap aftreksel van Alles is liefde. Het is onduidelijk wat de boodschap is, waardoor de film een opeenstapeling van gebeurtenissen blijft.

Scène uit F*ck de liefde Beeld Just Entertainment
Scène uit F*ck de liefdeBeeld Just Entertainment

De eerste speelfilm van Lodewijk van Lelyveld en Appie Boudellah is een grover aftreksel van Alles is liefde. Ook in F*ck de liefde komen er meerdere liefdesverhalen samen (waarvan twee wel erg op die van de voorganger lijken), maar waar Alles is liefde hartverwarmend is, haal je bij F*ck de liefde op zijn best je schouders op. Het is een platvloerse romantische komedie die misschien geschikt is voor achteloos kijkgedrag, maar in feite door gebrek aan karakter uit elkaar valt.

De problemen, die de kern van de plot vormen, worden zonder enige souplesse kenbaar gemaakt. De personages lijken geen interne motieven te hebben en de achtergrond van hun tekortkomingen wordt niet duidelijk. In plaats daarvan staan in elke relatie de seksen vijandig tegenover elkaar: Lisa (Bo Maerten) en Jim (Thijs Römer) hebben eerst een hekel aan elkaar, Jack (Edwin Jonker) probeert Cindy (Victoria Koblenko) tegen haar wil in te versieren en Said (Maurits Delchot) en Bo (Yolanthe Cabau) hebben een seksloos huwelijk dat gekenmerkt wordt door wederzijds wantrouwen.

In een gehaast einde, waarin personages plots en zonder duidelijke aanleiding een karakterontwikkeling doormaken, komt het op een eigen manier allemaal goed. Toch levert deze ontknoping weinig vreugde op.

De verhaallijn van nietsnutvader Said, bevriend met vrouwenverslinder Jack, vormt een lichtpuntje in de vreugdeloosheid, misschien omdat deze als enige juist niet alleen over liefde gaat. Helaas vervalt dit al snel in een regen aan grappen waarvan de meeste niet landen — het dieptepunt is een smakeloze grap die iets te doen heeft met viagrapillen.

Het is onduidelijk wat de boodschap is, waardoor de film een opeenstapeling van gebeurtenissen blijft. “Fuck de liefde,” zegt Lisa aan het begin van de film. Tegen wil en dank wordt zij natuurlijk toch verliefd en moet ze in de loop van de film haar mening over liefde herzien. Al is de titel ironisch bedoeld, F*ck de liefde schetst toch een grimmig beeld van relaties.

F*ck de liefde

Regie Lodewijk van Lelyveld, Appie Boudellah
Met Thijs Römer, Yolanthe Cabau, Edwin Jonker, Bo Maerten, Victoria Koblenko
Te zien in Arena, De Munt

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden