Nieuws

F. Bordewijk-prijs naar Anjet Daanje voor ‘De herinnerde soldaat’

Schrijver Anjet Daanje heeft woensdagavond de F. Bordewijk-prijs gewonnen voor haar roman De herinnerde soldaat. Ook schrijvers Piet Gerbrandy en Maud Vanhauwaert vielen in de prijzen.

Anna Herter
De herinnerde soldaat van Anjet Daanje

kosteloos Beeld -
De herinnerde soldaat van Anjet DaanjekosteloosBeeld -

Dat is bekendgemaakt door de Jan Campert-stichting, de organisatie achter de Haagse Literatuurprijzen. Piet Gerbrandy won de tweejaarlijkse J. Greshoffprijs voor essayistiek voor zijn werk Grondwater. Maud Vanhauwaert ging ervandoor met de Jan Campert-prijs voor haar dichtbundel Het stad in mij.

De herinnerde soldaat is ‘het meesterwerk’ van de ‘veel te weinig opgemerkte’ Anjet Daanje, zo valt te lezen in het juryrapport. ‘Maar slechts zelden beschijnt er een roman die daadwerkelijk afwijkt, die de lezer niet zozeer behaagt, als wel betoverd’.

De bekroonde roman uit 2019 speelt zich na de Eerste Wereldoorlog af en vertelt het verhaal van een soldaat met geheugenverlies. Het boek kreeg afgelopen jaar een plek op de longlist voor de Librisprijs, waardoor het onder de aandacht kwam bij een groter publiek.

Haagse Literatuurprijzen

De F. Bordewijk-prijs wordt jaarlijks uitgereikt voor het beste Nederlandstalige prozaboek. De grootste onderscheiding onder de Haagse Literatuurprijzen is de Constantijn Huygens-prijs. Die ging vorig jaar al naar Guus Kuijer voor zijn gehele oeuvre.

De 56-jarige Anjet Daanje heeft tientallen romans, verhalen en filmscenario’s op haar naam staan. Ze debuteerde in 1993 met de roman Pianomuziek in de regen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden