PlusAchtergrond
Expositie RMBRNDT.NU: Rembrandt met een moderne touch
350 jaar na zijn dood blijft Rembrandt inspireren. Voor de expositie RMBRNDT.NU zijn kunstenaars opgeroepen werk in te zenden dat geïnspireerd is door Rembrandt. Daarvan zijn er 24 uitgekozen.
De expositieruimte van pop-upwijnbar en pizzeria de Klaproos in Noord is nog zo goed als leeg. Het is een industrieel uitziende ruimte, met witte muren, een hoog plafond en een betonnen vloer. “De muren krijgen nog een kleurtje,” zegt Lalita de Goederen-van Lamsweerde, een van de organisatoren. “We zijn nu verf aan het halen.”
Op een paar plekken staan al wat kunstwerken verspreid. Een schilderij dat tegen de muur staat, is geïnspireerd door het schilderij De anatomische les van dr. Nicolaes Tulp, alleen zijn de hoofden van de 17de-eeuwse chirurg en zijn leerlingen vervangen door kubussen.
Groot contrast
In een maand heeft de organisatie zo’n 200 online inzendingen binnengekregen. Dertig kunstenaars zijn uitgenodigd om hun kunstwerk in het echt te laten zien en daaruit zijn er weer 24 gekozen voor de tentoonstelling.
Terwijl de organisatie druk bezig is met het voorbereiden van de opening, komt een vrouw binnen; ze komt haar kunstwerk ophalen dat niet door de strenge selectie van de jury is gekomen. Haar kunstwerk is een foto, horizontaal over het midden zit een grote scheur waar licht uitkomt.
Groot contrast tussen licht en donker is de handtekening van Rembrandt, maar dit vond de jury niet genoeg. De kunstwerken moeten écht een duidelijke link naar Rembrandt hebben. “We moeten niet het gevoel krijgen dat iemand dit thuis nog had hangen en toen maar ingestuurd heeft,” zegt jurylid Bertjan ter Braak.
Kunstjournalist Ter Braak (59), galeriehouder Oscar van der Voorn (57) en Rembrandtdeskundige Jan Six (41) vormen samen de jury. De drie hebben verschillende vakgebieden en hebben daarom ieder een andere kijk op de kunst.
3-D geprint
Van der Voorn heeft een liefde voor edgy kunst; twintig jaar geleden opende hij de eerste galerie in Nederland die zich bezighield met streetart. “In die tijd was dat not done,” vertelt hij, “onze ramen werden bespuugd.”
Bij het jureren let hij er vooral op dat er vernieuwende technieken worden gebruikt. Dat is gelukt. Er zitten schilderijen, foto’s en beelden tussen, maar ook een bewerkte etalagepop en zelfs 3D-geprinte kunst.
Jan Six is voor deze jury gevraagd vanwege zijn kennis over Rembrandt. Hij houdt zich bezig met het ontdekken, onderzoeken, restaureren en verkopen van schilderijen van de grote meester. In 2018 ontdekte hij twee schilderijen die volgens hem van Rembrandts hand zijn, iets wat heel uitzonderlijk is.
Six let in deze jury vooral op de link met Rembrandt. “Het is voor mij ook een beetje een buikgevoel. Het is moderne kunst, dus ik kan het niet onderzoeken.”
Van der Voorn moet lachen. “Jan werkt alleen maar met dode kunstenaars, ik alleen met levende. Hij bestudeert een kunstwerk, terwijl ik met een kunstenaar praat over zijn werk, dat maakt onze blik al heel anders.
Het idee van voor deze tentoonstelling begon bij Noreen van Holstein. Zij had werk ingezonden voor de tentoonstelling Lang Leve Rembrandt in het Rijksmuseum, maar werd niet uitgekozen. “Ik ging kijken naar andere kunstenaars die ook niet uitgekozen waren en daar zat veel werk tussen dat ik interessant vond. Toen dacht ik: laten we Rembrandt weer als uitgangspunt nemen, maar dan echt hedendaags.”
Toen heeft ze meteen De Goederen gevraagd om mee te werken. “Ze belde me op en zei: ik heb een idee, maar ik ga het alleen doen als je meedoet. Toen had ik dus al geen keus meer.”
QR-codes
De opening is donderdagavond, aan de vooravond van Rembrandts sterfdag. Speciaal voor deze avond heeft een kunstenaarscollectief uit Bangalore een interactief kunstwerk gemaakt waarmee je jezelf in een schilderij van Rembrandt kunt zien, net zoals Rembrandt jou in die tijd geschilderd zou hebben.
Het is ook de eerste expositie in Nederland die geheel met QR-codes werkt. Naast elk kunstwerk hangt een code die je kunt scannen voor informatie over het werk zelf, de kunstenaar en voor aankoopinformatie. Het stimuleren van de verkoop vinden zowel de organisatoren als de jury heel belangrijk. “Het verkopen van een kunstwerk is voor een kunstenaar uiteindelijk toch de grootste stimulans om door te gaan.”
RMBRNDT.NU, 3-13/10, Klaproos, Papaverweg 38.