Expositie over stedelijke fietscultuur

Beeld mediamatic

AMSTERDAM - Nu bij de Mediamatic Bank: Sur place, een tentoonstelling over stedelijke fietscultuur. Maar het gesubsidieerde project maakt ook volop reclame voor een fietsenwinkel.

De tentoonstellingsruimte van de culturele instelling Mediamatic is gevuld met relikwieën rondom het rijden op een racefiets. De titel Sur place verwijst naar het stilhouden van de fietspedalen. Er staat een mooie collectie racefietsen, wat een overzicht geeft van de ontwikkeling van het gebruiksvoorwerp vanaf eind negentiende eeuw.

Ook hangen er wielertruien en portretten van gevallen fietsers. Deze foto's zijn afkomstig van verschillende makers en slechts voor de gelegenheid tot serie gemaakt. Eén ding hebben ze gemeen. De gewonde fietsers kijken zelfverzekerd de camera in en lijken hun wonden met trots te dragen.

De doortrapper als cult en de gevallen fietser als martelaar. Binnen de subcultuur van de koeriers niets nieuws, maar voor andere fietsgebruikers een opmerkelijke ontwikkeling. Sinds twee jaar wint de doortrapper namelijk aan populariteit onder jonge creatieven. Vrij Nederland wijdt deze week een reportage aan het fenomeen en toont veel grafisch ontwerpers en een enkele filmmaker met hun fixie, een gestripte racefiets. Dat de fixie geen remmen heeft, is door de politie lange tijd min of meer genegeerd. Maar nu de fixie zich in grotere mate in het Amsterdamse straatbeeld vertoont, heeft de politie aangekondigd de fietsers te gaan bekeuren. Dit natuurlijk tot grote onvrede van zowel adepten van het eerste uur als het nieuwe leger van fietsende hipsters.

Ondanks de negatieve aandacht die het gebrek aan rem de fixie heeft opgeleverd, ziet Mediamatic in de fixie vooral een symbool van de schoonheid van fietsen. En waar fietst men meer dan in Nederland? Het fijne van de fiets mocht dus weleens benadrukt worden. Omdat de fiets volgens de gemeente nog meer dan nu het visitekaartje van Amsterdam zou kunnen zijn, kon Sur Place rekenen op steun van wethouder Carolien Gehrels.

Dankzij de slimme planning van de tentoonstelling, de opening viel samen met de start van de Giro d'Italia in Amsterdam, steunde Giromania! de tentoonstelling ook. Verder is Mediamatic tot 2012 door de Raad van Cultuur opgenomen in de Basisinfractructuur. Dat betekent dat de culturele instelling structureel subsidie ontvangt van het ministerie van OCW.

Zo lukte het Mediamatic ook het Bicycle Film Festival voor het eerst naar Amsterdam te halen. Dit New Yorkse filmfestival toont al tien jaar filmfragmenten die te maken hebben met de grootstedelijke fietscultuur. Bij de opening in Tuschinski zaterdag voerde kunstenares Vera van de Nieuwenhof de performance Mid Bike Crisis op. Bij nalezing van de tekst op internet blijkt dat fietsenwinkel Pristine maar liefst vier keer genoemd wordt. Zo krijgt de volle zaal theaterbezoekers onder meer het volgende te horen: 'I was at Pristine. [...] It's full of shiny rims, crazy coloured saddles, all brand new stuff, beautiful really, in a hipster cool kind of way.'
Van de Nieuwenhof zegt zich niet bewust te zijn van het structureel invoeren van de naam Pristine in haar eigen kunstwerk. Directeur van Mediamatic Willem Velthoven had het wél door: ''Ik was niet al te blij met de wijze waarop Vera de winkel noemde. Ik zat met gekromde tenen te luisteren. Het is niet zo dat wij geld krijgen van de winkel, eerder het omgekeerde. Doordat de eigenaren van Pristine Mediamatic hebben geholpen bij het maken van Sur place, schenken wij aandacht aan hun zaak. Ik ken die jongens en wil ze graag vooruit helpen.''

Juist daar wringt de schoen. De fietsenwinkel sponsort niet middels geld, maar speelt wel hun koopwaar in de kijker. Dit wordt ook wel product placement genoemd. In een tijd waarin de overheidssubsidies voor kunst ter discussie staan, moet zorgvuldig omgegaan worden met gemeenschapsgeld. Een mooie en goed in elkaar gezette fiets heeft geen kunstsubsidie nodig. (BOUKJE CNOSSEN)

www.mediamatic.net

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden