PlusExpositie

Expositie Ongemak: onderhuidse humor die schuurt

Edo Dijksterhuis
null Beeld Sanne van Hattum
Beeld Sanne van Hattum

E.T. in lederhose met Tiroler hoed: Jodela E.T.. Op het melige af, maar een geinige woordspeling. Een sokkel verderop staat een buste met bivakmuts en pistool. Zodra je dichterbij komt, klinkt een vettige lach. Titel: Humordenaar. Dat is al een stuk bedenkelijker.

Precies dat dubbele gevoel is waar Ongemak op mikt. Galerie Fleur & Wouter is gespecialiseerd in invalshoeken die nieuwsgierig stemmen maar ook een beetje doen fronsen. Een aanpak die opvalt in de doorgaans bloedserieuze kunstwereld. Eerder kwamen onder andere americana, seks en seriemoordenaars aan bod, nu humor. Niet van de dijenkletsende soort, maar onderhuidse humor die broeierig is en schuurt.

Neem het fotorealistische schilderij Avondlucht van Thijs Jansen. Door de openslaande balkondeuren tekent zich de donkerblauwe hemel af, vol romantische belofte. Zelfs Van Goghs Sterrenhemel schiet even door je heen. Totdat je ziet dat de mysterieuze nevel afkomstig is van een frituurpan die buiten staat te dampen.

Ook Johan Kleinjan heeft een goed oog voor alledaags absurdisme, die hij vangt in cartooneske tekeningen. In een vitrine liggen schetsboeken waarin hij zijn omgeving documenteert, grondstof die later wordt verwerkt in collages. Een krantenbericht over een Japanse slager die tientallen hondenkoppen in de gracht heeft gedumpt, wordt gecombineerd met een tekening van twee vrouwen op de koffie met als ondertitel ‘mmm, een gevoelige knuffelaar dus...’.

Meester van het ongemak

Koos Buster staat bekend om zijn net niet perfecte imitaties in keramiek van flesjes Jif en andere huis-tuin-en-keukenspul. Nu toont hij goud­gerande borden met afbeeldingen in Delfts blauwe stijl van mensen die hij niet trekt. Rapper Lil’ Kleine bijvoorbeeld, die hij nog kent van de speelplaats. Of de lompe voetbalcommentator Johan Derksen. Het dubbele is natuurlijk dat hoewel Buster geen fan is van deze mensen, hij wel veel tijd en moeite stopt in hun afbeeldingen.

De absolute meester van het ongemak is Jans Muskee. In zijn oeuvre, waarvan in 2017-2018 een groot ­overzicht te zien was in het Drents Museum, botst de lulligheid van het doorzonwoningbestaan op exhibitionisme en onderdrukte frustratie. In de hier getoonde pasteltekeningen piept een tepel uit een beha (Flash) of wordt ingezoomd op een stel meisjesbillen in hartjesonderbroek (Your Valentine). Wie dit thuis boven de bank hangt, heeft een gegarandeerd conversation piece.

Ongemak
Koos Buster, Thijs Jansen,
Johan Kleinjan, Jans Muskee, Gees Voorhees
Waar Galerie Fleur & Wouter,
Van Ostadestraat 43a
Te zien t/m 23/8

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden