Update

Expositie Jan van Eyck gaat definitief door

De expositie rond de middeleeuwse Vlaamse kunstschilder Jan van Eyck in het Rotterdamse Museum Boijmans van Beuningen gaat definitief door. Hoewel de benodigde 1,3 miljoen euro nog niet binnen is, durft de culturele instelling het toch aan de tentoonstelling voor eind van het jaar te programmeren. Dat liet het museum vandaag weten.

ANP/Redactie
Werk van Jan van Eyvk in Brugge. © EPA Beeld
Werk van Jan van Eyvk in Brugge. © EPA

Door bezuinigingen en het uitblijven van voldoende steun van zakelijke sponsors stond de grote expositie, De weg naar Van Eyck genoemd, op losse schroeven. Het museum begon daarop in november een actie door middel van een kettingbrief om bij kunstliefhebbers ruim 700.000 euro op te halen. Dat bedrag is bij verre niet gehaald, maar inmiddels hebben zich wel enkele sponsors gemeld waardoor inmiddels ruim 5 ton binnen is.

De publieksactie, waarbij mensen per brief, mail of telefoon werd gevraagd geld te schenken en de oproep door te sturen naar vijf anderen, heeft tot nu toe 75.000 euro opgeleverd.

Voldoende vertrouwen
Het museum laat weten voldoende vertrouwen te hebben in de uiteindelijke donaties van particulieren en cultuurfondsen om de expositie door te zetten. Ook verwacht het dat de bezoekersaantallen de kosten voor een deel kunnen drukken.

De tentoonstelling is zo kostbaar omdat eeuwenoude, fragiele schilderijen uit heel Europa en de Verenigde Staten moeten komen. Bezoekers krijgen tientallen werken te zien die een inspiratiebron vormden voor Jan van Eyck en zijn generatiegenoten. De expositie toont verder zeven schilderijen van de kunstenaar zelf, en ook tekeningen van zijn hand.

De weg naar Van Eyck is te zien vanaf 13 oktober tot en met 10 februari en is vanwege de hoge kosten en kwetsbaarheid van de stukken slechts eenmalig te zien.

Tekening uit Louvre
Na uitvoerig onderzoek concludeert kunsthistoricus Claudine Chavannes-Mazel dat een ingekleurde tekening uit het Louvre in Parijs wel van de beroemde Vlaamse kunstschilder Jan van Eyck (circa 1390-1441) moet zijn. De tekening is van 25 februari tot en met 11 maart te zien in Museum Meermanno in Den Haag. Kenners hielden de tekening voorheen voor een 16-eeuwse kopie van Van Eyck.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden