Recensie

Expositie Imaginary Travels: Gulliver’s Travels als inspiratiebron

Kees Keijer
Uit de serie Tresholds van Monali Meher.  Beeld
Uit de serie Tresholds van Monali Meher.

In een tijd waarin reizen moeilijk is geworden, wil Lumen Travo de bezoeker een denkbeeldige reis laten maken. Gulliver’s Travels van Jonathan Swift diende als inspiratie voor deze tentoonstelling, omdat het boek steeds laat zien hoe iemands perspectief afhankelijk is van diens ­eigen sociale en fysieke omstandigheden.

Er is bijvoorbeeld werk te zien van Thierry Oussou, die zijn werk weleens heeft omschreven als ‘sociale archeologie’. Oussou zet de relatie tussen hedendaagse en etnografische objecten op scherp. Hij werkte een paar jaar geleden aan een opzienbarend project in zijn geboorteland Benin, waar hij een replica had laten maken van een koninklijke troon uit de negentiende eeuw. Die replica had hij begraven en vervolgens laten opgraven door archeologiestudenten. Nu richt hij zich op de katoenindustrie in Benin. Op grote zwarte bladen doemen figuren op, die doen denken aan archeologische grottekeningen.

De Duitse kunstenaar Jens Pfeifer maakte een serie werken die in China ontstonden. Min of meer toevallig bleek hij daar nogal wat rokende mensen te hebben gefotografeerd. Roken is in China nog veel meer een sociale bezigheid dan in Europa. In restaurants, parken en kantoren wordt de hele dag gerookt, merkte Pfeifer op. Hij maakte silhouetten van rokers met aluminiumfolie – niet geheel toevallig het materiaal dat lijkt op een sigarettenverpakking – en zwarte inkt. Het resultaat is niet heroïsch, maar eerder nostalgisch, zoals negentiende-eeuwse tekenaars en fotografen uit het westen met enige verwondering keken naar opiumrokers in China.

Romantische clichés

Dianne Hagen presenteert een nieuwe serie werken met de titel Aux bain Marie. Zonder x kennen we dat natuurlijk als de methode om een kom boven een pannetje koud of warm water te zetten, om iets zeer geleidelijk te kunnen verwarmen of koelen. Die x zou verwijzen naar een bestemming, maar hoe dat precies zit wordt niet helemaal duidelijk. Wel dat Hagen in haar tekeningen een spel speelt met abstractie en figuratie, waarbij het verschil daartussen wegvalt, en met romantische clichés als zonsondergangen en bloemenpatronen.

Verrassend zijn de tekeningen van Monali Meher, die een reeks werken maakte als reactie op de pandemie in haar geboorteland India. Er zitten foto’s in verwerkt van markten, met potten en tangen, die steeds worden overwoekerd door plantmotieven. Alles is met een zwierig en krachtig handschrift op het handgeschepte papier gezet. Meher profileerde zich de afgelopen jaren vooral als performancekunstenaar, maar door corona is die kunstvorm bijna onmogelijk geworden. Deze collages laten in elk geval een enorme visuele kracht zien.

Imaginary Travels

Dianne Hagen, Jens Pfeifer, Monali Meher en Thierry Oussou
Waar Lumen Travo, Lijnbaansgracht 314
Te zien t/m 12-6

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden