Nieuws

Expo over 30 jaar Bijlmer vliegramp in Amsterdam Museum aan de Amstel

Het Amsterdam Museum opent volgende maand een tentoonstelling over de Bijlmervliegramp. Die voltrok zich op 4 oktober 1992, toen een vrachtvliegtuig van luchtvaartmaatschappij El Al neerstortte op de Bijlmerflats Groeneveen en Klein-Kruitberg in Amsterdam-Zuidoost.

ANP
Een brokstuk van de neergestorte Boeing 747. Beeld Collectie Amsterdam Museum
Een brokstuk van de neergestorte Boeing 747.Beeld Collectie Amsterdam Museum

De expositie is gebaseerd op verhalen van Amsterdammers: het gevoel dat de ramp bij hen oproept, hoe zij herdenken en hoe verschillende generaties dit trauma verwerken, aldus het Amsterdam Museum. Het werkt voor deze tentoonstelling samen met Imagine IC, een museum annex archief in de Bijlmer. Te zien zijn krantenpagina’s uit die dagen, kindertekeningen, video’s en kunstwerken, maar ook twee wrakstukken van de neergestorte Boeing 747.

Tekst gaat verder onder foto.

Tekening van basisschoolleerling Angela, 1992. Beeld Collectie Imagine IC
Tekening van basisschoolleerling Angela, 1992.Beeld Collectie Imagine IC

Tegelijk met de Bijlmerexpo is er ook een foto- en videotentoonstelling over de beroemde nachtclub RoXY, die in 1999 afbrandde op de dag dat mede-oprichter Peter Giele met veel publiek vertoon werd begraven. Toenmalig huisfotograaf Cleo Campert deelt haar beelden uit die tijd. Als derde is er ook een kleine tentoonstelling over de wooncrisis in de hoofdstad.

Het Amsterdam Museum wordt verbouwd en heeft daarom tijdelijk onderdak in de Hermitage aan de Amstel. Daar toont het een vaste collectiepresentatie en onder de noemer ‘Collecting the City’ wisselende tentoonstellingen. Deze drie tentoonstellingen vormen samen de tweede editie van dat project. Ze beginnen op 25 september en duren tot en met 23 mei 2023.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden