'Explosies en grote storingen in nieuw datacentrum NSA'

Een nieuw datacentrum van de Amerikaanse inlichtingendienst NSA kampt al geruime tijd met grote problemen. Door spanningspieken zijn er diverse explosies geweest die voor honderdduizenden dollars aan schade hebben aangericht. De opening van het datacentrum is hierdoor met een jaar uitgesteld.

Thomas van der Kolk
Een deel van het in aanbouw zijnde NSA-datacentrum in Bluffdale, Utah. Beeld epa
Een deel van het in aanbouw zijnde NSA-datacentrum in Bluffdale, Utah.Beeld epa

Dat meldt de Wall Street Journal dinsdag. De krant zegt interne documenten in handen te hebben gekregen en met anonieme medewerkers te hebben gesproken. In de afgelopen 13 maanden zijn er tien spanningspieken opgetreden die ervoor zorgden dat de NSA een aantal computers niet meer kon gebruiken. Volgens een anonieme medewerker zouden de storingen ook vurige explosies hebben veroorzaakt die metaal deden smelten en elektrische circuits verstoorden.

Volgens de anonieme bronnen zou de oorzaak van de explosies nog onbekend zijn en zou er nog gewerkt worden aan de oplossing, maar een woordvoerder van de NSA zegt zelf tegen de krant dat alle problemen inmiddels zijn opgelost.

Een deel van het in aanbouw zijnde NSA-datacentrum in Bluffdale, Utah. Beeld epa
Een deel van het in aanbouw zijnde NSA-datacentrum in Bluffdale, Utah.Beeld epa

1,4 miljard dollar
Het datacentrum bevindt zich in de staat Utah en geldt als een van de grootste bouwprojecten van het Pentagon. En daarmee is het voor veel Amerikanen ook hét symbool voor de spionage van het PRISM-programma, dat een aantal maanden gelden door klokkenluider Edward Snowden onder de aandacht werd gebracht. De bouw van het centrum kost een slordige 1,4 miljard dollar, en daarbij zijn de supercomputers die in het gebouw zullen komen te staan nog niet eens meegerekend.

De NSA heeft niet bekendgemaakt hoeveel data er in totaal kan worden opgeslagen, maar experts denken dat het om exabytes (1.000.000.000.000.000.000 bytes) of zelfs zettabytes (1.000.000.000.000.000.000.000) bytes gaat.

Edward Snowden Beeld reuters
Edward SnowdenBeeld reuters
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden