PlusTheaterrecensie

Ex-soapie Dilan Yurdakul vlamt op het podium

Joukje Akveld
Dilan Yurdakul in 2015. Beeld ANP Kippa
Dilan Yurdakul in 2015.Beeld ANP Kippa

Dilan Yurdakul zat zeven jaar in GTST. Nu staat de 28-jarige in Bellevue met haar solo Door de schaduw heen, een coproductie met Likeminds. In een knap gecomponeerde monoloog duikt ze in haar afkomst, angsten en depressie.

Letterlijk hink-stap-springend (ze was een tijdje sportjuf) voert ze ons mee door haar leven, beginnend met een opa die naar Nederland kwam – daar kon je zelfs tandarts worden. Dankbaarheid voelde hij voor dit nieuwe land, maar wat zijn kleindochter ziet, is angst. Angst regeert ook haar ouders en nu dus haarzelf. Stemmingswisselingen, analyseerde de psycholoog die ze op veertien­jarige leeftijd bezocht. Voor het eerst valt het woord depressie.

Knellende familiebanden

Ondertussen wervelt Yurdakul vlammend en zonder schaamte over de speelvloer. Het ongemak is ze allang voorbij. Dat verplaatst ze handig naar het publiek: al die Nederlanders die het met haar willen hebben over hun Turkse kapper, hun Turkse Uberchauffeur. En wil ze als bekende Turkse Nederlander misschien haar mening geven over Erdogan?

Door de schaduw heen gaat over knellende familiebanden en de angst niet te weten wie je bent. Yurdakuls moeder klaagt dat haar dochter Turks spreekt met een Nederlands accent. Zelf is ze trots dat bij woede eerst Turkse scheldwoorden in haar opkomen. “Na kankerhoer.” Zo word je deelgenoot van de chaos in haar hoofd: niet Turks genoeg voor haar familie, niet Nederlands genoeg voor het land waarin ze woont. Een dappere vertelling verpakt in een geraffineerde vorm. Yurdakul heeft GTST helemaal niet nodig om te schitteren.

Door de schaduw heen

Door Dilan Yurdakul
Gezien 2/11 Bellevue
Te zien t/m 23/11 Bellevue

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden