Anastacia ziet voor zichzelf wel een tweede carrière als musicalster weggelegd.

PlusInterview

Even wennen: popster Anastacia als actrice in We Will Rock You

Anastacia ziet voor zichzelf wel een tweede carrière als musicalster weggelegd.Beeld EPA

Haar leven kende crises als gevolg van ernstige ziekte. Toch voelt popster Anastacia (51) zich gezegend. Woensdag maakt ze in Afas Live haar musicaldebuut in de Queen-hommage We Will Rock You.

Stefan Raatgever

Amerikaanse popster ontmoet Nederlandse herfst. Met oplopend stemvolume doet zangeres Anastacia Newkirk (51) verslag van haar aanvaring met een voor haar onbekend natuurfenomeen: novembermist. Met oplopend stemvolume: “Zo grijs! Ik kon vanmorgen de reling van mijn balkon niet meer zien. Ik dacht eerst dat de gordijnen nog dicht zaten.” Een kakelende lach volgt.

Het is niet de enige verrassing die de zangeres van top 10-hits als I’m Outta Love (2000), Sick & Tired (2004) en Left Outside Alone (2004) in Nederland treft. Ze repeteerde de afgelopen twee weken in het theater van Hengelo voor haar rol in de musical We Will Rock You. Tijdens die periode was haar hotel gelegen naast een industrieterrein aan de buitengrenzen van Enschede. Een locatie in vrijwel alles het tegengestelde van haar eigen thuis, sunshine state Florida, constateert ze. “Maar ik vind het prachtig hier. Die veranderende seizoenen zie je bij ons niet.”

De popster – 1 meter 57 groot – ontvangt haar bezoek met drie kussen. Ze is ‘extremely happy’ om in Nederland te zijn, blijft ze benadrukken. We Will Rock You is vanaf woensdag zeven keer te zien in Afas Live. Na twee weken in Enschede verhuist Anastacia maandag naar een Amsterdams hotel. Later volgen Den Haag, Groningen, Apeldoorn, Heerlen en Breda.

Personage

Ze heeft hard moeten werken zich de rol van Killer Queen in de show rondom de hits van rockformatie Queen eigen te maken, zegt de zangeres. “Ik had nog nooit geacteerd. Heb echt moeten wennen aan de regels van een script. Op het podium heb ik altijd spontaan kunnen doen wat ik wil. Zelfs het zingen moest nu anders. Ik heb de Queen-songs ooit samen met Brian May en Roger Taylor (Queen-gitarist en -drummer, red.) gezongen. Dichterbij kun je niet komen, zou je denken. Maar ik kan liedjes als Don’t Stop Me Now of Killer Queen niet zingen zoals Anastacia het zou doen. Het is immers mijn personage dat ze zingt. Tegelijkertijd moet mijn optreden wel authentiek zijn. Ze hebben niets voor niets mij gevraagd.”

Ondanks haar gebrek aan ervaring zei ze direct ja tegen We Will Rock You, vertelt ze. Sterker, nog voor de première ziet ze al een mogelijke tweede carrière. “Deze voorstelling is zo leuk dat ik hem m’n hele leven zou kunnen spelen. Maar ik heb ook al een andere rol gezien die ik mezelf wel zie doen: die van de groene heks in de musical Wicked. Als ze me vragen, sta ik er.”

Madonna

Begin deze eeuw leek met Anastacia een popkoningin van het formaat Madonna op te staan. Vooral in Europa was haar vlotte pop, gezongen met knauwende soulstem, een groot succes. In ons land bleken indoorlocaties in 2005 zelfs te klein voor haar schare fans. Anastacia’s grootste concert gaf ze in Gelredome te Arnhem. Ze vierde op het podium niet zozeer haar succes als wel haar genezing van de borstkanker die haar een jaar eerder had getroffen.

Maar de ziekte zou terugkeren. En daarbij kwam nog een hartkwaal. De zangeres is opnieuw genezen verklaard. Maar haar leven is getekend. Nadat ze in 2010 ook haar huwelijk had zien stuklopen, stelde ze nieuwe prioriteiten. “Ik ben het leven altijd positief blijven bekijken. Oké, ik heb op dit moment niet that special someone om mijn bestaan mee te delen. Ook heb ik me erbij neergelegd dat ik geen moeder meer zal worden. Het zij zo. Ik heb zoveel om wél dankbaar voor te zijn. Ik heb meer tijd voor mijn werk, mijn vrienden en mijn familie.”

Zo kijkt ze ook naar haar gezondheid. “Elk nieuw levensjaar zie ik als een geschenk. Zo bezie ik ook het podium dat ik heb gekregen om vrouwen te waarschuwen voor borstkanker. Mijn oproep om niet bang te zijn je preventief te laten onderzoeken, slaat aan. Ik ken inmiddels talloze verhalen van vrouwen die zo’n onderzoek hebben laten doen en voor wie dat het verschil tussen leven en dood heeft betekend.”

Opnieuw die lach. “Voor mezelf is het bijna een tweede baan geworden. Voor veel mensen ben ik ‘die zangeres met borstkanker’. Ik kan er prima mee leven. Echt, ik voel me een gezegend mens.”

We Will Rock You. 4 t/m 8 december. Afas Live. Lezers van Het Parool kunnen tickets met korting bestellen via www.parool.nl/queen.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden