Nieuws

Evelyn Taocheng Wang wint ABN Amro Kunstprijs

Evelyn Taocheng Wang is de winnaar van de ABN Amro Kunstprijs 2019. De vakjury noemt haar een kunstenaar die met mysterieus en verleidelijk werk op unieke wijze refereert aan vragen over gender, machtsstructuren en identiteit, en de mate waarin die identiteit cultureel wordt bepaald. ‘Haar oeuvre is rijk en scherp en verbeeldt op een originele manier de dilemma’s van onze tijd.’

Jan Pieter Ekker
Evelyn Taocheng Wang. Beeld Galerie Fons Welters, Amsterdam en Carlos|Ishikawa, London
Evelyn Taocheng Wang.Beeld Galerie Fons Welters, Amsterdam en Carlos|Ishikawa, London

De jury is gegrepen door de manier waarop beeldend kunstenaar Evelyn Taocheng Wang (Chengdu, 1981) ‘het autobiografische op een associatieve manier verbindt met mythes, sprookjes, literatuur en (kunst)geschiedenis’ en ‘een klassiek-traditionele Chinese stijl combineert met een meer conceptuele benadering in tekeningen, video’s, performances en installaties’.

“Door verhalen te maken waarin de grens tussen fictie en werkelijkheid vervaagt, verandert ze zichzelf in een fictief personage dat op allerlei manieren in haar werk figureert,” aldus de jury. “Door haar meerstemmigheid trekt Wang verrassende parallellen tussen verschillende werelden, en biedt ze telkens een nieuw en breder perspectief op verlangen, transformatie en maatschappelijke en cultureel bepaalde normen en waarden. Maar uiteindelijk zijn Wangs virtuoze stijl en haar sterke gevoel voor het combineren van verschillende materialen en objecten doorslaggevend; daarmee lokt zij de toeschouwer haar meerduidige wereld binnen.”

Prijzen

Wang leerde op een traditionele en gedisciplineerde, maar onpersoonlijke manier schilderen in Nanjing en verhuisde in 2012 via Frankfurt, waar ze kunst studeerde aan de Städeschule, naar Amsterdam om de postdoctorale kunstopleiding aan De Ateliers te volgen. Momenteel woont en werkt ze in Rotterdam.

"Show Personality, Not Personal Items", expositie in Middelburg vorig jaarBeeld Leo van Kampen

In 2016 won Wang de Volkskrant Beeldende Kunst Prijs (de jury noemde haar ‘een kunstenaar die heel dappere beslissingen neemt’) en de Dorothea von Stetten-Preis. Begin dit jaar kreeg ze ook de Dolf Henkes Prijs, de tweejaarlijkse prijs voor een beeldbepalende Rotterdamse kunstenaar, waaraan een geldprijs van 12.000 euro en een tentoonstelling in TENT is verbonden. Bij die gelegenheid roemde de jury Wang om ‘de diepgang, geloofwaardigheid en volkomenheid in haar werken’.

De ABN Amro Kunstprijs omvat tentoonstellingen van haar werk in de Hermitage Amsterdam en in Circl.ART, de kunstprojectruimte van ABN Amro op de Zuidas (beide in maart 2020), een door Irma Boom vormgegeven publicatie en 10.000 euro. Ook wordt werk van haar aangekocht voor de ABN Amro-kunstcollectie.

Wang liet weten dat ze zich voor haar tentoonstelling wil laten inspireren door de architectuur van de Hermitage, een voormalig verzorgingshuis. Na de bekendmaking kreeg ze direct een rondleiding van Hermitage-directeur Cathelijne Broers.

One Room light two rooms dim light. Evelyn Taocheng Wang, 2018. Beeld Aad Hoogendoorn
One Room light two rooms dim light. Evelyn Taocheng Wang, 2018.Beeld Aad Hoogendoorn

Met de Kunstprijs wil ABN Amro de ontwikkeling van ‘getalenteerde kunstenaars in Nederland’ ondersteunen. Eerdere winnaars zijn Melvin Moti (2015), Marijn van Kreij (2016), Saskia Noor van Imhoff (2017) en Helen Verhoeven (2018).

De jury van de negende ABN Amro Kunstprijs bestond uit Maria Barnas (dichter en beeldend kunstenaar), Stijn Huijts (artistiek directeur Bonnefantenmuseum, Maastricht), Xander Karskens (directeur De Ateliers), Silvia Zonneveld (financieel adviseur) en Danila Cahen (curator ABN Amro-kunstcollectie).

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden